Blog

Szűrők
olajok az asztalon

Zsír vagy olaj?

Nagyanyáink még zsírral főztek. Néhány évtizede azonban az egészségtudatosság jegyében a zsír helyét átvette az olajjal főzés. Mindenki napraforgóolajos flakonra cserélte az évtizedekig használt zsírosbödönöket. De mi a helyzet manapság? Sokan újra visszatérnek a zsírhoz, mások alternatív olajokat használnak, mint az olívaolaj vagy a tökmagolaj, és egyre nagyobb a kókuszzsírt használók tábora is. Vajon melyik az egészségesebb, mit lenne érdemes használni? Mi a tudomány mai álláspontja a dologról? Ennek jár ezen a héten utána az Interfood, tartson velünk, ha Önnek is szokott dilemmát okozni, hogy mivel főzze ételeit!

Mi a baj a zsírral?
Alapvetően nincs semmi baj a zsírral, ha az ember eleget mozog, és kellő energiát visz be minőségi ételekkel, majd azokat el is égeti. A legújabb felmérések szerint azonban Magyarországon minden második felnőtt túlsúlyos valamilyen mértékben, ez pedig bonyolítja a helyzetet, hiszen a túlzott zsírbevitel nem segít az egészséges étrend kialakításában. Ekkor kerülhetnek szóba az olajok.

A jelenlegi ajánlás
A dietetikusok hivatalos ajánlása az, hogy egészséges ember esetében többségében növényi eredetű zsiradékok változatos alkalmazása ajánlott, mindemellett esetenként jó, ha előfordul az állati eredetű zsír is az ételeiben. Az állati eredetű ételek nagy része rejtett formában tartalmaz zsírt, ezért azok fogyasztásával egyébként is kiegyenlítődik testünk zsírigényének nagy része.

Fogyni vágyók, magas koleszterinesek
Mivel hazánkban népbetegség az elhízás és a magas koleszterinszint, ezért aki súlyproblémával küzd, annak a fenti ajánlás annyiban módosul, hogy számára ajánlatosabb a zsírok kerülése, és inkább az olajok javasoltak. A húsok fogyasztása során kerül annyi zsír a szervezetükbe, ami elegendő a megfelelő működéshez, viszont a fogyást megkönnyíti, ha inkább olajokat fogyasztunk. Jó tudni, hogy a koleszterin kizárólag állati eredetű termékekben található meg!

Milyen növényi olajok léteznek?
Mára már elérhető számtalan növényi olaj, nem kell a napraforgóolajra korlátoznunk a főzést. Az olívaolaj hazánkban is közismert, de lehet még használni a tökmagolajat, a repce-, a kukorica-, a szója-, és szezámolajat egyaránt. Érdemes beiktatni az étrendbe a kókuszolajat vagy kókuszzsírt is, de nem ajánlott csupán erre korlátozni a zsiradékfogyasztást. A legjobb mindig a változatosság.

A lényeg:
Étkezésünk során mindig törekedjünk a változatosságra és a minőségi alapanyagok használatára. Nincsen egyetlen tuti befutó, az a legjobb, ha váltogatjuk a változatos alapanyagokat!

Az Interfood eleget tesz ennek a javaslatnak, ezért étlapunkon mindig gazdag és változatos kínálattal várjuk megrendelőinket. Válassza ki az Ön számára legmegfelelőbb ételt, és ételfutárunk házhoz viszi!

Ez is érdekelheti

Camembert, a sajtok királya

Volt egyszer egy egyszerű sajtkészítő asszony Normandiában, aki az 1700-as években egy újfajta sajt készítésébe kezdett, mégpedig egy pap utasításait követve. A sajthoz két liter tejet használt fel, a végeredmény pedig egy kis lapos, 3 cm magas és 11 cm átmérőjű kerek lágy sajt lett, melyet kívülről nemespenész borított, zsírtartalma pedig elérte az 50%-ot. Így…