Blog

Szűrők
zöldfűszerek

Zöldfűszer kalauz (2. rész)

Zöldfűszerekről már esett szó az Interfood háza táján, előző havi cikkünkből megtudhatta, milyen ételekbe érdemes petrezselymet tenni, hogyan kell használni a bazsalikomot és a rozmaringot, mihez illik a legjobban az oregánó fűszeres íze, és miért érdemes kakukkfüvet tartani otthon. Most következzen a folytatás, jöjjenek a többiek!

Kapor
A kapor olyannyira fontos fűszere a magyar konyhának, hogy az Interfood külön cikket szentelt már neki. A kapor íze enyhén ánizsos, domináns és jellegzetes, szinte mindenkinek a tökfőzeléket juttatja eszébe, hiszen annak elkészítéséhez elengedhetetlen. A kaprot fogyaszthatjuk frissen vagy szárítva is, lehet hőkezelni, de nem minden esetben szükséges.
Mihez ajánljuk, mivel párosítsuk: lazac, túró, krémsajt, tök, répa, burgonya, pisztácia, torma, uborka, citrom.

Tárkony
A tárkony íze ismerős lehet a különféle ragulevesekből, hiszen azokkal jutott igazi szerephez hazánkban a sokáig szinte teljesen ismeretlen növény. A tárkonynak olyan erőteljes íze van, hogy szárítva is elég intenzív, kissé mentolos ízt kölcsönöz leveseinknek, ételeinknek. Érdemes csínján bánni vele, kóstolgassuk a tárkonnyal fűszerezett ételt, nehogy véletlenül túlfűszerezzük. Mihez ajánljuk, mivel párosítsuk: birkahús, fehér húsú halak, tenger gyümölcsei, tejszín, tojás, tök, erdei gomba, spenót, citrusfélék, majonéz.

Majoránna
A majoránna különleges íze főként belsőségekhez illik, éppen ezért aki nem szokott ilyesmit készíteni, lehet, hogy nem is igazán ismeri felhasználási módjait. Hazánkban nem igen lehet frissen megvásárolni, de szerencsére a szárított majoránna is tökéletesen ízesíti az ételünket. Mihez ajánljuk, mivel párosítsuk: tüdő, máj, kacsahús, vadhúsok, füstölt sonka, erdei gomba, bab, méz, mustár.

Koriander
A koriander frissítő és üde ízzel bír, ázsiai ételekből lehet ismerős az íze és az illata. Chutney-hoz kiválóan alkalmas, de a thai curry és az ázsiai levesek alapvető fűszerei között is szerepel. Kinézetre nagyon hasonlít a petrezselyemre, könnyen össze lehet vele téveszteni. Mihez ajánljuk, mivel párosítsuk: garnéla rák, chili paprika, lime, kókusz, sárgarépa, zeller, vöröshagyma, curry, mangó, mustár.

Zsálya
A zsálya íze kifejezetten fanyar, fás jellegű, nem sok háziasszony használja hazánkban, pedig nagyszerűen illik a vörös húsokhoz, a vaj alapú mártásokhoz és a rizottóhoz. Különféle töltött húsokat és péksüteményeket ízesíthetünk vele. Mihez ajánljuk, mivel párosítsuk: sertéshús, marhahús, pulykahús, kacsa, füstöt szalonna, kecskesajt, túró, burgonya, cukkini, vaj, sütőtök, erdei gombák, meggy, erdei gyümölcsök.

Reméljük, sikerült kedves olvasóinknak ötleteket adni néhány új fűszerrel kapcsolatban, és ezentúl Önök is színesebben, ízesebben tudnak majd szeretteiknek főzni. Ha azonban éppen az időhiány a baj, és nincs idejük a tűzhely mellé állni, aggodalomra semmi ok, az Interfood ételfutárra mindig számíthatnak. Válasszák ki kedvenc fogásaikat, mi házhoz visszük!

Ez is érdekelheti

Szegedi halászlé. Még egyszer: szegedi

Galeotto Marzio Janus Pannonius legjobb barátja, és évekig Mátyás király reneszánsz udvarában élő nagy műveltségű humanista tudós volt. Származására nézve olasz férfiú. A krónikák feljegyzése szerint hozzá köthető az a híres mondat, mely szerint „a Tiszának kétharmada víz, egyharmada hal”. A XV. században járunk. Sok-sok évvel a tiszai ciánszennyezés előtt… A fenti mondat és a…