Blog

Szűrők

Tökök nyomában

Ha megkérdeznénk tíz embert, hogy mi a kedvenc szezonális nyári étele, szinte biztosan lenne, aki a rántott tököt mondaná. Friss és zsenge nyári tökből a legjobb készíteni, csak egy baj van vele, hogy elég munkás. Az Interfood mindig igyekszik kielégíteni a megrendelői igényeket és szezonális termékkel kedveskedni a vásárlóinak. Éppen ezért a rántott tököt felvettük étlapunkra, így senkinek sem kell otthon a konyhában izzadnia a forró nyári napokon. Rántott tök, jázmin rizs és tartásmártás, de aki inkább krumplipürével szereti, az is megtalálja a számítását étlapunkon. E heti cikkünkben pedig utánajárunk, melyek a nyári tökök és melyikből mit érdemes készíteni.

Nyári tök, téli tök

Ön tudta, hogy léteznek nyári és téli tökök? A nyári tökökre a lágy héj és a puha magok jellemzőek, még éretlen állapotban szüretelik őket. Így könnyen hámozhatóak és puha magjuknak köszönhetően akár az egész tök megehető, kevés főzési időt igényelnek. Nyári tök a cukkini, a csillagtök és a spárgatök.
A téli tököket csak akkor szedik le, ha teljesen megértek, ekkorra héjuk nagyon kemény, ahogyan a magjaik is. Hosszú főzési vagy sütési időt igényelnek. Ide tartozik a boglárka tök, a laskatök és a makk alakú tök.

Cukkini

A cukkini talán mind közül a legzsengébb tökfajta, tipikusan rántani való tök. Hámozva és hámozatlanul egyaránt elkészíthető, magházát sem kell feltétlenül eltávolítani. Vékony szeletekre vágva a legjobb kirántani. Gyorsan megsül vagy megfő, és nagyon finom grillezve is, de akár cukkinifőzelék is készülhet belőle.

Csillagtök

A csillagtök, más néven patiszon szintén zsenge tökfajta, melynek héja kicsit vastagabb, mint a cukkinié. Ha rántani szeretnénk, érdemes meghámozni és magházát kiszedni, majd húsát szépen felszeletelni. A legjobb, ha megtöltjük, hiszen formája miatt nagyon jól tölthető tökféle. Tölthetjük rizzsel, hússal vagy akár zöldségekkel is, ki mit szeret. Töltés után sütőben érdemes készre sütni.

Spárgatök

A spárgatök a nagyobb méretű tökök közé tartozik, és bár héja ehető, jóval vastagabb, mint a cukkinié, ezért érdemes meghámozni és magházától megfosztani. Tipikusan az a tökféle, amit könnyű lereszelni, ezért ez a legalkalmasabb arra, hogy finom tökfőzelék készüljön belőle. Nagylyukú reszelőn lereszelve szép hosszú szálakat kapunk.

 

Mostanra megkívánta a rántott tököt? Ne gondolkodjon túl sokat, keresse étlapunkon és rendelje házhoz ebédjét mihamarabb. Interfood, ebéd házhoz szállítás – velünk jól jár!

Ez is érdekelheti

Oregánós roston csirkemell pirított édesburgonya hasábokkal

A paleolit étrenddel ismerkedők számára korában már készítettünk egy blogbejegyzést arról, hogy mely ételeket fogyaszthatják bátran, és melyeket kell kerülniük, ha teljes mértékben be szeretnék tartani az előírt szabályokat. Sokak bánatára kiderült, hogy többek között a burgonya is tiltólistás élelmiszer, hiszen nagyon magas a keményítő tartalma. Elsőre talán okoz némi aggodalmat a dolog, hiszen a…