Török mogyoró
Megérkezett az ősz, és ha figyelmesek vagyunk sétáink során, nem csak gesztenyét és diót találhatunk a földön, de olykor egy-egy szem mogyoróterméshez is lehet szerencsénk. Igen ám, de melyik fajta mogyoróhoz? Földimogyoró, európai mogyoró, netán török mogyoró, csak hogy a legelterjedtebb fajtákat említsük. Az Interfood most a török mogyorót veszi górcső alá, ami sokak kedvenc őszi csemegéje. Egészben rágcsálva finom és egészséges, nagyszerű sütemények készülhetnek belőle, és fontos cukrászipari nyersanyag. Tartson velünk, ha szeretne többet megtudni a török mogyoróról!
- A török mogyoró a nyírfafélék családján belül a mogyoró nemzetségébe tartozó fafajta.
- Fája terebélyes, nagy lombozatú, kúpos formájú, jó árnyékoló, ezért gyakran találkozhatunk vele ültetett parkokban, díszfaként.
- A török mogyoró rendkívül szívós fafajta, szórványosan szinte mindenütt megél, erdőségek és dombvidékek jellemző faja.
- Legfontosabb termőhelye még ma is Törökország, de mára a világ számos részén elterjedt.
- Amerikában egyike volt az első termesztett növényeknek.
- Jól tűri a szárazságot és a szennyezett városi levegőt, de legjobban a nedves talajt és a sok napfényt kedveli.
- Erdei közegben magassága elérheti a 25 métert, életkora pedig a 200 évet.
- Ellentétben sok bokortermetű mogyorófajjal a török mogyoró nem sarjadzik.
- Barkái igen korán, már február végén megjelennek a fa ágain.
- Termése őszi táplálék lehet.
- A kis magok sok fehérjét és rostot tartalmaznak, ezért fontos tápanyag az emberi szervezet számára.
- Magas a vas-, kálium- és foszfor tartalma, illetve E- és B-vitamin tartalma, ezért rendszeres fogyasztása ajánlott.
- Az összes mogyorófajta közül a török mogyorónak a legmagasabb az olajtartalma, mégsem terheli a szívet.
- A cukrászipar kedveli, sütemények fontos összetevője, a durvára vágott mogyoró a csokoládékat és az aprósüteményeket egyaránt feldobja.
A változatos étrend rendkívül fontos egészségünk megőrzése érdekében, ezért érdemes figyelni nem csak az egészséges nasikra, de a főétkezésre is. Az emberi szervezetnek szüksége van napi egyszeri főtt ételre, erről nap mint nap gondoskodnunk kell. Ha nincs idő a főzésre, kézenfekvő megoldás az ebéd házhoz rendelés. Válassza az Interfoodot, válassza a minőséget!