Blog

Szűrők

Így készíts otthon sós citromot

Akik olvasták előző blogcikkünket, azok számára már nem ismeretlen a sós citrom fogalma. Akik még nem, azoknak röviden összefoglaljuk: a savanyított citrom esetében a citromot sós lében tartósítják, az eredmény pedig intenzív citrusos íz, melyet leginkább fűszerként lehet alkalmazni. Ahogyan azt korábban ígértük, e heti cikkünkben receptet is mutatunk ehhez a különlegességhez. Tartson az Interfooddal, hátha kedvet kap az otthoni elkészítéshez!

Akadnak olyanok, akik szerint hazánkban nem lehet megfelelő minőségű sós citromot készíteni, hiszen Marokkóban, a sós citrom hazájában egy különleges fajta, apróbb méretű, édeskésebb ízű és gazdagabb zamatú fajtából készítik a helyiek ezt a különleges fűszert. Mivel nálunk ezt a fajta citromot nehéz beszerezni, az eredmény sem lesz ugyanolyan. Próbálkozni és kísérletezni azonban így is érdemes, hiszen garantáltan különleges élményben lehet részünk.

Hozzávalók:

  • 6 db biocitrom
  • 10 db biocitrom leve
  • 15 dkg tengeri só
  • sterilizált üveg

Az üveget kifőzzük, hogy biztosan csíramentes legyen, majd egy tiszta konyharuhán hagyjuk megszáradni.

Tíz darab citrom levét kifacsarjuk és leszűrjük, hogy mag ne maradjon benne. A másik hat citromot jó alaposan megmossuk, majd egyik végüknél négybe vágjuk. Beleszórjuk a mélyedésbe a sót, lehetőleg jó sokat. A besózott citromokat egy üvegbe rétegezzük, kissé meg is nyomkodhatjuk őket. Ha az üveg megtelik, felöntjük a kifacsart citrom levével – az a jó, ha teljesen ellepi a gyümölcsöket. Amikor az üveg tele van, sötét, hűvös helyre tesszük, a legjobb a kamra polca, hűtőbe semmiképpen se rakjuk. Két nap után ellenőrizzük, hogy ellepi-e a lé a citromokat, ha nem, pótoljuk még citromlével. Ezt követően minden nap egyszer a feje tetejére állítjuk az üveget, majd vissza, hogy a sós és a citromos lé tudjon keveredni. Egy hét alatt elkészül, ez idő alatt a citrom héja megpuhul.

Az egy hét letelte után megkóstolhatjuk. Kiveszünk egy citromot, belsejét kidobjuk, csak a héját fogjuk használni. Érdemes leöblíteni felhasználás előtt. Nem úgy fogyasztjuk, mint egy savanyúságot, hanem mint egy különleges fűszert – tehát kis mennyiségben ízesíthetünk vele például salátákat, rizottókat, sülteket. Felbontás után hűtőben tároljuk!

Ön is kedvet kapott a kísérletezéshez? Ne habozzon, az új ízek életre szóló élményekké válhatnak az egész család számára. Rendelje házhoz a holnapi ebédet, így marad ideje kipróbálni ezt az egzotikus receptet. Interfood – velünk mindig jól jár!

Ez is érdekelheti

A torma – és amit nem tudtál róla

Nem telhetett el a húsvét torma nélkül – ugye Önnél is előkerült a főtt tojás, a sonka és a kalács mellett az elmúlt időszakban?  A legtöbben csak annyit tudnak róla, hogy reszelve kell fogyasztani, és ha majonézzel keverik, kevésbé erős az íze, valamint nagyon csípős tud lenni. De nézzük, mi mindent lehet még tudni erről…