Blog

Szűrők

Rukkola, az új évezred sztárzöldsége

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek csak az elmúlt évtizedekben váltak elterjedtté hazánkban, ennek oka többek között a vegetáriánus és vegán életmód mind nagyobb térhódítása. A hagyományos ételek mellett egyre növekszik az igény a változatos alapanyagok iránt, sokan szívesen kísérleteznek új ízekkel. Az egyik legnépszerűbbé vált zöldség a rukkola, ami egy különleges ízvilágú salátaféle.

Borsmustár

A rukkola magyar elnevezése borsmustár, noha szinte senki sem hívja így, sőt mi több, a legtöbb ember még életében nem hallotta ezt a szót. Nem így a rukkolát, ami valójában a növény idegen eredetű neve. Ez a káposztafélék családjába tartozó növényfaj megél szerte a világban, termesztik salátanövénynek, fűszernövénynek és olajnövénynek is. Hozzánk a második világháborút követően érkezett, magja a lenmaghoz keveredve terjedt el az Alföldön, sokáig jellemzően inkább gyomnövényként kezelték.

A növény

A rukkola nagy előnye, hogy rendkívül gyorsan és egyenletes ütemben csírázik. Nem igényel különösebb gondozást, ezért házi kiskertekben is jól termeszthető. A magok tavasszal csíráznak, és a kora nyári hónapokra már fogyasztani is lehet a növény leveleit. A rukkola fajon belül 40 fajcsoportra osztják a növényt – kevesen tudják, de létezik szőrrel rendelkező és teljesen kopasz rukkola is. A növény egyéves, de ha hagyják beérni, akkor a magját elhullajtja, így magától is kikel a következő évben.

Felhasználási módok

Nem véletlenül nevezik magyarul borsmustárnak a rukkolát, hiszen erőteljes ízvilággal rendelkezik – borsos, kissé csípős aromájú. Legfőbb felhasználási módja a vegyes zöldsaláta, de sokan szeretik szendvicsbe téve is. Fűszerként mártásokba, párolt zöldségekhez adják.

Rukkolaolaj és mustár

Görögországban és Franciaországban kedvelik a rukkola magvaiból készített mustárt, melynek erőteljes csípős illata és íze van. Indiában és Iránban pedig különleges olajat préselnek belőle, ami kifejezetten savanyú ízű.

 

Szívesen kipróbál új ízeket, mint amilyen a rukkola? Jó lenne enni valami finomat ebédre, anélkül, hogy a fél napot a konyhában töltené? A megoldás az Interfood! Rendelje házhoz ebédjét tőlünk, mi garantáljuk a finom ízeket és a minőséget!

Ez is érdekelheti

babgulyas

Babgulyás, semmi más

A paraszti étrend úgy tartotta számon a babételeket, különösen a bab(os)gulyást, mint afféle köztes megoldást: kicsit hétköznapi, kicsit már ünnepi fogásnak számított. Leginkább szombaton került az asztalra – a szokás egyébként még a nyolcvanas évekbeli Magyarországon is megfigyelhető volt. Elterjedt, népszerű növénnyé a bab a XVII. században vált hazánkban, előtte ritkaság volt, és drágán mérték,…