Blog

Szűrők

A világ legnépszerűbb sajtjai I.

Talán sokan emlékeznek még azokra az időkre, amikor a hazai boltokban nem volt különösebben nagy választék sajtokból: trappista, Karaván, Anikó, esetleg egy kis pálpusztai. Ezek a sajtok a mai napig népszerűek a magyar vásárlók körében, amiben talán a megszokásnak és a nosztalgiának is szerepe lehet. A sajtok tárháza azonban elképesztően gazdag – ahány ország annyi jellegzetes íz. Szerencsére az elmúlt évtizedekben a magyarok is megismerkedhettek a sajtok széles skálájával, és mostanra a legnépszerűbb sajtfélék már a hazai üzletek polcain is megtalálhatók. Az Interfood most sorra veszi a világ tíz legnépszerűbb sajtját – ezúttal az első ötöt, a jövő héten pedig következik a folytatás.

10. Camembert

A camembert, Normandia leghíresebb és mostanra ikonikussá vált sajtja nyers tehéntejből készül, és átlagosan 250 grammot nyom. Íze intenzív, kissé csípős, illata penészes, a külső, penészes héj alatt pedig krémes és lágy sajt lapul. A sajtot 30-35 napig érlelik, mire elkészül.

9. Gorgonzola

Ezt a fajta kéksajtot először i.sz. 879-ben állították elő Gorgonzolában, egy lombardiai városban. Tehéntejből készül, belsejét kékes-zöldes penészgomba márványos mintája gazdagítja. Kétféle állapotban kapható: lágyabb, krémesebb kivitelben és a tovább érlelt, omlósabb változatban, melynek íze jóval erőteljesebb.

8. Paneer

A nálunk kevésbé ismert paneer egy lágy és omlós állagú, nedves friss sajt, ami pasztőrözött tehéntejből vagy vízibivalytejből készül. A legtöbb sajttal ellentétben a paneerhez nem alkalmaznak oltóanyagot. Indiából és Bangladesből származik, Észak-Indiában nagyon kedvelt sajtféle, jól párosítható erős és fűszeres ízekkel.

7. Brie

A brie egy tehéntejből készült puha francia sajt. A lapos sajtnak lágy héja van, amelyet fehérpenész borít. A Párizshoz közeli Île-de-France térségben, pincében, szalma alátéten érlelődik legalább négy hétig. Az eredmény penészes, gombás, diós és gyümölcsös ízvilág.

6. Gouda

A holland gouda egy félkemény holland sajt, amelyet kizárólag holland gazdaságokból származó tehéntejből állítanak elő – ez az egyik legnépszerűbb sajt világszerte. A gouda lapított kerek formájú, aromája pedig az érettségtől függően enyhe, gyümölcsös, édes vagy vajas ízű.

Kíváncsi, hogy mely sajtok állhatnak fel a képzeletbeli dobogóra? Az Interfood jövőheti cikkéből minden kiderül. Addig is, ha gondja támad a főzéssel, ha nincs ötlete, mit tegyen a család elé, válassza az ebéd házhoz rendelést. Gazdag ételkínálattal és finom ízekkel várjuk kedves megrendelőinket!

Ez is érdekelheti

cezar-salata-tonhallal

Cézár saláta tonhallal

Egy műveltségi vetélkedő százezreket érő kérdése lehetne, hogy vajon evett-e Julius Caesar cézár salátát? A helyes válasz az, hogy nem, akkoriban ugyanis még nem létezett ez a napijainkban népszerű salátaféleség. A római kori lakomák fenségesek és fényűzőek voltak, igaz gasztronómiai különlegességekkel, mint például a Julius Ceasar féle árpakása, a kappan és jérce mogyorós bundában vagy…