Blog

Szűrők

Mivel koccintsunk szilveszterkor?

Az óév búcsútatása és az újév köszöntése fontos ünnep a magyar családok számára, ilyenkor kerül az asztalra a kocsonya, a lencse, a sült malac, a pogácsa és a mákos guba. Csupa apró szemes étel, hogy minél több szerencse érje a ház népét, és persze az elmaradhatatlan pezsgő. Igen ám, de aki nem ért az italokhoz, a bevásárlóközpontokban könnyen elveszhet a nagy kínálatban – pezsgő, habzóbor vagy gyöngyözőbor lenne a legjobb választás? Erről szól az Interfood e heti cikke, segítünk eligazodni a különböző buborékos nedűk között!

Pezsgő

A pezsgő alapja bor, amit újra megerjesztenek, így keletkezik a pezsgő, így az ital szénsavtartalma természetes úton keletkezik. A borhoz cukrot és élesztőt adnak, majd erjesztő tartályba vagy palackba öntik, a folyamat során szén-dioxid keletkezik, és a pezsgő tele lesz apró buborékokkal. Az újraerjesztés során egy kicsit megnő az alkoholtartalma is.

Habzóbor

A habzóbort az olaszok találták fel, és két fő típust különböztetnek meg. Az egyiket lambruscónak, a másikat proseccónak hívják, mindkettő a szőlőfajtáról kapta a nevét, melyből az ital készül. A habzóbor kiválóan frissít a nyári melegek során, de egy egyszerű ebédet is fejedelmivé varázsolhat. Alapja szintén bor, melyhez szén-dioxidot adnak, majd palackba töltik, és két hétig pihentetik. A habzóborban 3-5 bar közötti a nyomás, ezért intenzíven pezseg.

Gyöngyözőbor

A gyöngyözőbor készítése nagyon hasonlít a habzóboréhoz, annyi csak a különbség, hogy ebben az esetben a nyomás kisebb, ezért kevésbé pezseg. A magyar bortörvény szerint 1-2,5 bar nyomás alatt gyöngyözőborról beszélünk, fölötte már habzóbornak minősül az ital. A kisebb nyomás miatt ezeket a borokat még lehet csavaros palackba tölteni, a nagyobb nyomás miatt a többire már drótkosár kerül. A gyönögyözőbor jellemzője, hogy enyhén buborékos, lágyabb, simogatóbb ital.

Most, hogy már világos melyik ital hogyan készül, mindenki eldöntheti, hogy melyik számára a legmegfelelőbb egy szilveszteri koccintáshoz. Minden kedves megrendelőnknek nagyon boldog új esztendőt kívánunk, és 2023-ban is gazdag ételkínálattal, megfizethető árakkal és folyamatosan megújuló menüvel várjuk Önöket!

Ez is érdekelheti

Mézkalauz

Mézkalauz   Nemhiába nevezzük a mézet folyékony aranynak, hiszen ősidők óta jó szolgálatot tesz a méhek által összegyűjtött különleges anyag az embernek. Édesíti ételeinket és italainkat, és számtalan módon gyógyítja az emberi testet. Manapság különféle mézek vannak forgalomban, de kevesen tudják, mi is köztük a különbség. Az Interfood ezen a héten a lekedveltebb mézfajtákat mutatja…