Blog

Szűrők

Étkezési tévhitek

Jól lenni, egészségesen étkezni, vigyázni szervezetünk egészségére óriási kihívás. Az sem könnyíti meg a dolgunkat, hogy rengeteg, egymásnak ellentmondó információba ütközünk az interneten, és nem egyszerű eldönteni, melyik igaz, és melyik hamis közülük. Természetesen vannak támpontok, a végletes megoldásokról lehet sejteni, hogy nem sok jóra vezetnek, de még így is belefuthatunk számos hihetőnek tűnő tévhitbe. Az Interfood most ezek közül szemezget – tartson ismét velünk, derüljön ki az igazság!

Alacsony zsírtartalmú = egészséges

Egy széles körben elterjedt tévhitről szeretnénk lerántani a leplet rögtön az elején. Rengeteg élelmiszert adnak el azzal a szlogennel, hogy csökkentett zsírtartalommal rendelkezik, ezért egészséges. Az alacsony zsírtartalom azonban önmagában semmilyen élelmiszert nem tesz egészségessé, ha közben mindenféle adalékanyagokkal, sóval vagy cukorral van tele. A másik fontos tudnivaló, hogy léteznek a szervezet szármára hasznos, sőt nélkülözhetetlen zsírok, ezért önmagában a zsír kifejezés nem feltételezi, hogy az káros az emberi szervezetre. A kulcs a mértékletesség – a legtöbb javaslat szerint az az ideális, ha a zsírból származó kalória csupán 20-30%-a az összes, naponta szükséges kalóriának.

Zöldség és gyümölcs, abból pedig bármennyi

Önmagában jó irányadó lehet, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, annál egészségesebben étkezünk. De ezzel a kijelentéssel is érdemes óvatosan bánni, hiszen ilyen alapon, aki minden nap csak répát és almát eszik, az biztosan nagyon egészséges – a valóságban azonban ez nem egészen így van, a változatosság ugyanis legalább olyan fontos, mint a mértékletesség. Az ajánlások szerint napi 3-400 gramm zöldség és 1-200 gramm gyümölcs elfogyasztása javasolt.

A barna cukor egészségesebb a fehér cukornál

Mivel a barna rizst és a rozskenyeret sokan egészségesebbnek tartják, könnyű elhinni a barna cukorról is, hogy kedvezőbb a fehér változatnál. Jó lenne, ha a dolog ilyen egyszerű lenne. Sajnos az igazság az, hogy mindkettő ugyanúgy megemeli a vércukorszintet, és sok kalóriát tartalmaz. A két cukor között valójában annyi a különbség, hogy a barna tartalmaz nagyjából 5-10 százaléknyi melaszt, ez adja a jellegzetes színt, ízt és állagot. Vannak sütemények, amelyekhez nagyon jól illik a barna cukor jellegzetes íze, de ezek semmivel sem egészségesebbek, mint a fehér cukorral készültek. Cukor helyett azonban választhatunk más édesítőszereket is.

A sort szinte a végtelenségig lehetne folytatni, a tévhitek ugyanis makacs gazok – hiába gyomláljuk ki őket, időről-időre újra felütik a fejüket. Az Interfood a teljes átláthatóság híve, ezért fogásainknál minden szükséges információt megtalálhatnak kedves megrendelőink. Az étel összetevőit és kalóriatartalmát is feltüntetjük, hogy mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet.

Ez is érdekelheti

Az angyalok gyümölcse

Ki van oda az egzotikus gyümölcsökért? Ezek a különleges ízű gyümölcsök bizony nem teremnek meg bárhol, melegre, napsütésre, sok csapadékra és megfelelő talajra van szükségük ahhoz, hogy megfelelően növekedjenek, és gyümölcsöt tudjanak érlelni. Mivel hazánk éghajlata nem elég meleg ezeknek a növényeknek, a legtöbb egzotikus gyümölcs sok száz (vagy ezer) kilométert utazik, mire eljut a…