Blog

Szűrők

Török péksütemények

Mi mással indulhat egy jó nap, ha nem egy finom csésze feketekávéval, és egy friss, még gőzölgő péksüteménnyel? Persze ízlések és pofonok, hiszen van, akinek a kávé inkább tejjel készüljön, máshol pedig inkább tea kívánkozik az asztalra, de az biztos, hogy a legtöbb helyen bizony péksütemény a reggeli főszereplője. A világ bármely pontjára is tévedünk, az szinte biztos, hogy valamilyen pékáruval fognak megkínálni vendéglátóink, nincs ez másképp Törökországban sem. Az Interfood ezen a héten az izgalmas, színes, hangos és illatos Törökországba téved, és bekukkant az ott lakók asztalára. Vajon milyen péksüteményeket szeretnek legjobban a törökök? Cikkünkből kiderül, tartsanak velünk!

Simit

A simit az a pékáru, amivel lehetetlen nem találkozni, ha Törökországba utazunk, hiszen kínálják úton-útfélen nénik, bácsik, fiatalok. Egyszerű, de nagyszerű, kerek formára sütött, belül lyukas péksüteményről van szó, aminek különlegessége, hogy mustmézbe és szezámmagba forgatva kínálják. Kívül ropogós, belül foszlós, éppen olyan, amilyennek egy remek péksütinek lennie kell. A mustméztől íze különleges, és persze finom édes.

Acma

Az acma egy igazi klasszikus török sütemény, ami élesztővel készül. Az enyhén olajos tésztába tejben felfuttatott élesztő kerül, ettől kel meg a tészta. A kelesztett tésztát kis rudakra nyújtják, aztán összefonják, és kerek formára feltekerik, amit tojássárgájával lekenve sütnek a sütőben szép aranybarna színűre. Az elkészült péksütemény enyhén édes, lekvárral nagyon finom reggeli válhat belőle.

Ramadan pide

A ramadán idején készített ramadan pide egy közepes méretű kerek lepényre hasonlít, amit a leggyakrabban lenmaggal, esetleg fekete szezámmaggal szoktak megszórni. Elkészítése is hasonló a kenyértésztához, de nem kovásszal készítik, hanem élesztővel. Fontos összetevője még az extraszűz olívaolaj is, amivel a kelesztés előtt kenik be a tésztát. Mielőtt a sütőbe tolnák, még lekenik egy tejes-tojássárgájás masszával, ettől lesz szép színe az elkészült lepénynek. Íze inkább sós, de csak enyhén, így akár feltéttel is fogyasztható.

Ön tervez utazást a nyárra? Egy izgalmas családi útnál nincs is jobb nyári kaland! De ha idén nem jut el új országba, akkor is választhatja a kikapcsolódást, amikor néhány hétig nem kell főznie, az Interfoodtól ugyanis minden hétköznapra rendelhet finom meleg ételt, amit futáraink házhoz szállítanak – főzés helyett töltsön időt szeretteivel!

Ez is érdekelheti

saláta centrifuga

Hasznos konyhai fortélyok

A főzés tudománya egy élethosszig tartó tanulási folyamat, hiába van ezeréves gyakorlatunk, hiába főzünk maguknak minden egyes nap, mindig bukkannak fel újabb alapanyagok, új receptek, amiket még nem próbáltunk. Sosem lehet eleget tudni, hiszen számos olyan praktika létezik, ami nagyban megkönnyíti az ember dolgát, és aminek segítségével könnyedén megszabadulhatunk a bosszantó konyhai nehézségektől. Az Interfood…