Blog

Szűrők

Chimichurri, egy igazán friss szósz

Ha nyár, akkor sültek, friss saláták, pácolás és grillezés minden mennyiségben – nincs is ennél hangulatosabb nyár esti szórakozás! A frissen sült húsok szerelmesei számára nem újdonság, hogy az argentin konyha igazi kincsesbánya, hiszen azon a vidéken finomabbnál finomabb sültekkel találkozhatunk. A sült hús pedig akkor tökéletes, ha jól be van pácolva, és ebben a szerepkörben a chimichurri bizony verhetetlen. De hogy mi is lapul az elsőre talán rejtélyes és kissé vicces elnevezés mögött, az kiderül az Interfood legújabb blogcikkéből!

Mindent bele pác!

Ez a friss, zöld szósz nem csupán ínycsiklandó, de elkészítése is roppant egyszerű. Eredetét a baszkok régmúltjába vezetik vissza, ahol a chimichurri kifejezés tetszőlegesen összeválogatott, majd felaprított és jól összekevert zöldfűszereket jelentett. Ez az élénkzöld színű, illatos pác később aztán elterjedt számos területen, de lényege máig változatlan: a friss alapanyagok ízeinek harmonikus elegye.

Az alapok

A szósz alapja a petrezselyem és a fokhagyma, melyeket vörösborecettel, olívaolajjal, oregánóval, korianderrel, vöröshagymával, sóval, borssal és chilivel bolondítanak meg. Ennek a szósznak az elkészítése során rendkívül fontos, hogy zöldfűszerekből készüljön, hiszen csakis így lesz friss az íze. Ami azután következik, az egyéni ízlés kérdése, és persze azé, hogy milyen fűszerhez sikerült hozzájutni.

Egyszerű elkészítés

A chimichurri elkészítése roppant egyszerű: az összetevőket aprítógépben összedolgozzák, de nem pépesítik túl, meghagyják a kissé darabos állagukat. A szósz színe élénkzöld, állaga pedig közepesen folyékony. Ennek köszönhetően alaposan be lehet vele kenni a húsokat, és remek pácot tudnak készíteni belőle.

Ha túl sok készült

A megfelelő mennyiséget nem könnyű eltalálni a friss szószok esetében, ezért ha netán kimaradt volna belőle, hűtőben tárolva akár hetekig is eláll, de az intenzív zöld szín idővel halványulhat. Bátran kipróbálhatjuk sült csirkéhez, sertéshez, grillezett halakhoz, sőt, sült zöldségek mellé is, de kétségkívül a steakhez illik a legjobban.

A chimichurri igazi ínyenc élményt nyújt, frissessége és pikáns íze feldobja a hétköznapi ételeket is. Próbálja ki Ön is ezt a különleges argentin szószt, varázsoljon egy kis Dél-Amerikát a konyhájába! És hogy a hétköznapi ebéd kérdése is könnyen megoldódjon, rendeljen finom ételeket házhoz az Interfoodtól, futáraink házhoz szállítják az ebédet minden hétköznap!

Ez is érdekelheti

Éljen a karalábé!

A karalábé az a zöldség, ami szinte minden kiskertben megtalálható Magyarországon, hiszen a hazai klíma- és talajviszonyok kifejezetten kedvezőek számára, de felszedés után legtöbbször csak a húslevesben találkozunk vele. Nem sok karalábés receptje van a magyar konyhának, pedig lehetne, hiszen igen sokoldalúan felhasználható zöldség, és a változatos, egészségtudatos étrendbe nagyon jól beilleszthető. Tele van ásványi…