Blog

Szűrők

Jégkrém, fagyi vagy sorbet?

A nyár beköszöntével egyre jobban vágyunk a hűsítő finomságokra – egy finom jeges tea, egy pohár limonádé, egy jól behűtött dinnye vagy egy jéghideg desszert életmentő lehet a kánikulában. A cukrászdák és fagyizók teraszán sorban állnak ilyenkor az emberek, hogy kedvenc fagyijukkal hűtsék le magukat. De vajon a fagyi és a jégkrém az egyetlen üdvözítő megoldás a kánikulában? Mit tehetnek azok, akik kerülnék a tejes desszerteket? A sorbet kétségkívül remek megoldás számukra, és nagy előnye, hogy otthon is pillanatok alatt elkészíthető. Az Interfood e heti cikkében összehasonlítjuk a fagylaltot és a sorbetet, ezt két népszerű jeges desszertet, hogy megkönnyítsük a választást a forró napokon!

Mi is a fagylalt?

A fagylalt alapja tej, tejszín és cukor keveréke, amelyet habosra kevernek, és úgy hűtenek le. Krémes állagú, gazdag ízű desszert, zsírtartalma jellemzően 10% felett van. Tartalmas édesség, ami egyben igazi kalóriabomba is, éppen ezért akinek oda kell figyelnie a bevitt kalóriamennyiségre, annak nem a legjobb választás.

És a sorbet?

A sorbet tulajdonképpen a fagylalt őse, valószínűleg a 13. századi Kínából származó jeges desszert. Az igazi sorbet friss vagy fagyasztott gyümölcsből, vízből és cukorból készül, tejterméket egyáltalán nem tartalmaz. Egyes helyeken szoktak hozzáadni némi alkoholt is, de ha így van, ezt mindig feltüntetik, hiszen az alkohol alapvetően nem összetevője a hagyományos sorbetnek. A sorbet frissítően könnyű, gyümölcsös ízű, vegán és laktózmentes jeges finomság.

Ha nehéz a választás

A választás természetesen a személyes ízléstől és az egyéni igényektől függ, de íme néhány szempont, ami megkönnyítheti a döntést:

– Aki a krémes, testes ízeket kedveli, ahhoz a fagylalt illik a legjobban. A sorbet frissítően gyümölcsös, zamatos ízélményt nyújt, és nem telít el úgy, mint a fagyi vagy a jégkrém.

– Aki alacsonyabb zsírtartalmú desszertet keres, annak sorbetet érdemes választania. A fagylalt zsírtartalma jóval magasabb, és bár ugyan léteznek light fagyi változatok is, a sorbetnél alacsonyabb zsírtartalmú jeges desszert nem létezik.

– Tejallergia esetén is a sorbet ideális választás, hiszen egyáltalán nem tartalmaz tejterméket. Az összepépesített gyümölcsöt mindig tiszta vízzel, esetleg gyümölcslével hígítják, de tejjel sohasem.

Mindkét finomság elkészíthető házilag is, de a házi fagyi vagy jégkrém készítése kicsit körülményesebb. A sorbet viszont nagyon egyszerű, nem kell hozzá más, mint fagyasztott gyümölcs, némi édesítő és egy kis víz. Ez mind mehet az aprítógépbe, ahol összezúzzuk a fagyos gyümölcsöket, és már tálalhatjuk is egy-egy dekoratív kehelyben.

Kánikula idején minden olyan étel főnyeremény, amihez nem kell bekapcsolni a tűzhelyet. De hogy a melegben se maradjon a család finom ételek nélkül, érdemes egy próbát tenni az ebéd házhoz rendeléssel. Az Interfood elkészíti Ön helyett az ebédet, futárunk pedig házhoz viszi!

Ez is érdekelheti

Mindennapos luxus: camembert és áfonya

Néha, ha nehéz a nap, csak kicsi kell, hogy jobb színben tűnjenek fel a dolgok. Például elég egy jól megválasztott, az irodába rendelt ebéd, hogy a főnök ne tűnjön olyan kicsinyesnek, a munkanap meg olyan végeláthatatlan hosszúnak… Persze, ilyenkor a paprikás krumpli (legyen bár nagy kedvenc) nem elég… Valami elegánsabbra, valami rafináltabbra, valami izgalmasabbra van…