Blog

Szűrők

Mi az a vaksütés?

Tombol a nyár, de már az ősz sem jár messze, ami azt jelenti, hogy érnek a lédús gyümölcsök minden mennyiségben. Alma, szilva, barack, körte, szeder, áfonya, füge – mind tökéletes sütemény-alapanyagok. Egy finom gyümölcsös pitének senki sem tud ellenállni, ezért minden háziasszonynak érdemes kitanulnia a pitesütés mesterségét. Megéri, mert sok rajongót lehet vele szerezni. Ebben segít most az Interfood e heti cikke, amiben a vaksütést mutatjuk be kedves olvasóinknak. Ez az eljárás ugyanis lehetővé teszi, hogy a piténk hibátlan állagú legyen – a tészta nem fog elázni, a töltelék nem lesz szottyos, vagyis garantált a tökéletes végeredmény.

Vaksütés, vakon sütés

Mindkét elnevezéssel találkozhatunk olyan sütemények receptjében, amelyek lédús töltelékkel készülnek. A vaksütés lényege, hogy a tésztát a töltelék nélkül sütjük meg, vagy töltés előtt félkészre sütjük. Ez történhet úgy is, hogy a tészta magában sül, de gyakori az is, hogy ideiglenes nehezéket tesznek a tészta tetejére a sülés idejére. Az így elkészített pite tésztája ropogós és omlós lesz, hiszen így elkerülhető, hogy a töltelék nedvessége miatt a tészta átpuhuljon.

Hogyan kell a vaksütést alkalmazni?

  1. A választott tésztát meggyúrjuk, fél órára hűtőbe tesszük, így könnyebb lesz vele dolgozni. A hűtőből kivéve kinyújtjuk a piteforma méretére.
  2. A kinyújtott tésztát a piteformába helyezzük, a tésztát kissé felnyomkodjuk az oldalára, majd egy villával megszurkáljuk.
  3. A piteformába igazgatott tésztát kibéleljük sütőpapírral, hogy ne ragadjon oda a tészta a nehezékhez, majd sütőbabot, sütőgyöngyöket, esetleg rizst helyezünk rá. Ezek a nehezékek megakadályozzák, hogy a tészta sütés közben felfújódjon.
  4. A tésztát a receptben megadott hőmérsékleten és ideig elősütjük. Sülhet készre is, de félidőben is ki lehet venni, ez a későbbi tölteléktől függ.
  5. Miután a tészta megsült és kihűlt, eltávolítjuk a sütőpapírt és a nehezéket, majd megtöltjük a pitét a választott töltelékkel.

A tökéletes pite elkészítése tehát nem túl nehéz, de vajon mi a helyzet az ebéddel? Az Interfoodtól szerencsére finom meleg ételt rendelhet házhoz, így marad idő finomságok készítésére. Mi továbbra is gazdag ételkínálattal, folyton megújuló menüvel és házhoz szállítással várjuk kedves megrendelőinket! Éljen a lehetőséggel, lakjon jól velünk az egész család!

Ez is érdekelheti

A gasztro-kasztrendszer alján: bácskai rizses hús – csirkemellből

Lehet, hogy „politikailag nem korrekt” az ételekről nyilvánosan így szólni, de a tény attól még tény marad: ételeink között bizony kasztok szerinti a megítélés. Mert itt vannak például a kasztrendszer tetején az ünnepi ételek; mindannyian ismerjük őket, kívülről fújjuk, hogy a karácsonyi asztalra a halászlé, a töltött káposzta, a bejgli való, a húsvéti lakoma éke…