Blog

Szűrők

Csicseriborsó – aprócska mag, értékes tápanyag

A zöldborsó igen kedvelt alapanyaga a hazai gasztronómiának, míg a sárgaborsó már kevésbé ismert, mégis hagyományos hazai alapanyagnak mondható. De mi a helyzet a csicseriborsóval? Bizony hazánkban nem sok csicseriborsós ételről tudunk, leginkább csak a messzi földről érkezett hummusz alapanyagaként emlegetjük ezt az érdekes, borsónál valamivel nagyobb, bogyós termést. Az Interfood e heti cikkében megnézzük mit érdemes tudni róla, és miért jó, ha nem csak hummusz formájában fogyasztjuk.

Érdemes felvenni az étlapra

A csicseriborsó fehérjében, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, így igazán tápláló étel, ami ráadásul kiváló vas-, magnézium-, cink- és B-vitaminforrás is egyben. Az elmúlt évtizedekben a vegetáriánus és vegán étrend egyik alappillérévé nőtte ki magát, ami nem is csoda, hiszen jelentős mennyiségű növényi fehérjét tartalmaz. A benne található rostok segítenek az emésztésben és a bélrendszer egészségének megőrzésében.

Sokoldalú felhasználhatóság

A csicseriborsó számos étel elkészítéséhez felhasználható: levesek, főzelékek, saláták, hummusz, falafel, sőt, akár sütemények is készülhetnek belőle. A komplex szénhidrátoknak köszönhetően fokozatosan szabadítja fel az energiát, így hosszantartó jóllakottságérzést biztosít a nap folyamán.

Egészségügyi előnyök sora

A csicseriborsóban található rostok és antioxidánsok segítenek csökkenteni a szívbetegségek és az érproblémák kialakulásának kockázatát. A lassú felszívódású szénhidrátok segítenek stabilizálni a vércukorszintet, így a cukorbetegségben szenvedők számára is kiváló választás. A magas rosttartalom miatt jóllakottságérzetet okoz, így segíthet a fogyókúra fenntartásában. A benne található vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez.

Hogyan készítsük el?

A csicseriborsót érdemes legalább 12 órára beáztatni, majd bő vízben puhára főzni. A főzési idő a csicseriborsó korától és fajtájától függően változhat. A megfőtt csicseriborsó felhasználható számos fogás elkészítéséhez, adhatjuk egészben, de pürésítve is ételeinkhez.

A hummusz és a falafel klasszikus csicseriborsós fogások, de itt bizony nem ér véget a lehetőségek sora. Csirkés-csicseriborsós curry rizzsel, csicseriborsós tarhonya, Indiai cukkinis csicseriborsós curry – csak néhány példa arra, hogy milyen izgalmas ételek készíthetőek vele. Az Interfood kínálatából házhoz rendelheti őket, így meg tudja kóstolni anélkül, hogy órákat kellene bajlódnia a főzéssel. Interfood – hogy az egész család jóllakjon! Ételfutáraink minden hétköznap délelőtt házhoz szállítják a megrendelt fogásokat!

Ez is érdekelheti

Így őrizd meg ételeid frissességét!

Sokszor ejtettünk már szót hasznos konyhai fortélyokról, beszéltünk arról, hogy milyen élelmiszert hol érdemes tárolni, és mutattunk már be számos különleges zöldséget és gyümölcsöt is. Az Interfood ezen a héten az egyik leghasznosabb konyhai eszközt veszi górcső alá, ami nem más, mint a hűtőszekrény. Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy dédanyáink idejében még nem volt minden…