Blog

Szűrők

Pekándió, az új szuperfood

Pekándióval hazánkban leginkább a pékségekben lehet találkozni, esetleg vegyes müzli keverékekben, bioboltok polcain. Ez a ropogós, olajos dióféle egyre népszerűbbé válik világszerte, nemcsak íze miatt szeretik, hanem magas energiatartalma miatt is. Az elmúlt években felkerült a szuperfoodok listájára, amit azon élelmiszerek érdemelnek ki, melyeket tápanyagban dúsak minősítenek, és amelyek különösen jó hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Az Interfood e heti cikkének főszereplője tehát a pekándió, lássuk, miért érdemes beszerezni, és ha nassolni valóra vágyunk, miért jó, ha ezt választjuk!

Carya illinoinensis

Ez a hangzatos elnevezés bizony a pekándiót rejti, az Egyesült Államok déli részén őshonos diófélét. Fája lombhullató, magasra megnövő fajta, termésének mérete jóval nagyobb, mint a hagyományos dió, és íze is sokkal intenzívebb, édesebb. Egészséges olajokban, fehérjében, rostban és számos vitaminban, valamint ásványi anyagban kifejezetten gazdag, igazán egészséges alapanyag.

Szervezetünk támogatója

A pekándió az egyik legjobb természetes antioxidánsforrás, ezért segít megvédeni a sejteket a károsodástól, és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. A benne található egyszeresen telítetlen zsírsavak csökkentik a koleszterinszintet és védik a szívet. Magas fehérje- és zsírtartalmának köszönhetően hosszú időre eltelít, és energiát ad. Magnézium, cink és kálium forrása is egyben, magas rosttartalmával pedig elősegíti az egészséges emésztést, és jóllakottságérzetet biztosít.

Többféleképpen fogyaszthatjuk

A legegyszerűbb, ha önmagában salátához, friss gyümölcsökhöz fogyasztjuk, és nap közben egyszerűen elrágcsáljuk. Remekül illik süteményekhez, és persze a híres pekándiós pitéhez. A reggeli gabonapelyhekhez keverve extra ropogós és ízletes. A gyerekek uzsonnájának remek kiegészítője, elég belőle egy-két szem, és a kicsik máris tele lesznek energiával.

A pekándió tehát egy szuperfood, amely számos előnnyel rendelkezik, de mint mindennel, ezzel is érdemes óvatosan bánni, túl sokat nem érdemes belőle enni, mert magas a kalóriatartalma. Napközbeni nasinak kiváló, de a mindennapos meleg étkezést nem váltja ki, arra ott az Interfood. Az Interfood ételfutára minden hétköznap házhoz szállítja a megrendelt ebédet – élvezze ki a nyár utolsó napjait, főzés helyett legyen a pihenésé ez a pár nap!

Ez is érdekelheti

Három veszély, ami a konyhában leselkedik rád

A főzés sokak számára annyira a napi rutin része, hogy bátran nyúlnak késekhez, forró olajhoz, nem is gondolva bele, hogy mennyire veszélyes lehet a velük való foglalatosság. Mások pedig, akiknek nincs gyakorlatuk a főzésben, óvakodnak még a zöldséghámozótól is, hiszen mindenhol veszélyt sejtenek. A konyha nem veszélytelen terep, és bizony nagyon gyakoriak a konyhai sérülések,…