Sütőben készült lekvár – házi finomság egyszerűen és gyorsan
A házi lekvárkészítés reneszánszát éli. Édesanyák, háziasszonyok vadásszák a kisebb és nagyobb üvegeket mindenfelé, előkerülnek az üstök, óriás fazekak, fakanalak, és indul a gyümölcsbeszerző körút. A házi lekvár egészségesebb, finomabb és persze különlegesebb a boltinál, de sokan azért nem mernek nekiállni, mert nem szeretnek a nyári hőségben órák hosszat a lábas mellett állni és kevergetni a készülő finomságot. Létezik azonban egy remek otthoni lekvárkészítési eljárás: a sütőben sütés, ami jóval egyszerűbb, az eredmény pedig ugyanolyan remek, mintha fazékban főznénk. Az Interfood most bemutatja, hogyan lehet sütőben sütni a lekvárt – érdemes velünk tartani, hiszen épp most van szilvaszezon!
A módszer előnyei
- Egyszerűség: a hozzávalókat összekeverjük, beletesszük egy tepsibe, betoljuk a sütőbe, és már indulhat is a folyamat.
- Időtakarékos: a sütő egyenletes hőt biztosít, így a lekvár gyorsabban besűrűsödik.
- Kevesebb figyelmet igényel: a sütőben készült lekvárt nem kell folyamatosan kevergetni, ezzel rengeteg energiát takaríthatunk meg.
- Tisztább: míg a fazékban fövő lekvár bugyog, csapkod, és le is éghet, addig a sütőben egyik veszély sem fenyeget, nem kell utána konyhát súrolni, takarítani.
Mire van szükség hozzá?
- Sütésálló edény: készülhet hőálló üvegből, kerámiából vagy rozsdamentes acélból.
- Gyümölcsök: bármilyen gyümölcsöt használhatunk, ami alkalmas a lekvárkészítéshez.
- Cukor: a gyümölcs mennyiségétől és édességétől függően kell a gyümölcsöt megcukrozni.
- Pektin: ha a gyümölcs nem tartalmaz elég sűrítőanyagot, akkor érdemes egy kevés pektint hozzáadni.
- Fűszerek: ha szeretnénk különlegesebb ízt a lekvárnak, érdemes az édesfűszerekkel próbálkozni.
- Üvegek: végezetül tiszta, csírátlanított üvegekre lesz szükség, amibe kimerjük a forró lekvárt.
Az elkészítés menete
Megtisztítjuk, majd felaprítjuk a gyümölcsöket, azután az edénybe tesszük, megszórjuk cukorral, ha szükséges, némi pektinnel is, majd betoljuk az edényt a sütőbe. A pontos sütési idő és hőmérséklet a gyümölcs mennyiségétől és a sütő típusától függ, de általában 150-180 °C között érdemes sütni és 45-60 perc között szokott elkészülni. Időközben néha megkavarjuk a lekvárt, majd ha már eléggé besűrűsödött, kivesszük a sütőből. Az elkészült lekvárt üvegekbe töltjük, és szorosan lezárjuk, majd hagyjuk szépen kihűlni.
Egy finom házi lekvárnál nincs is jobb, a család biztosan oda lesz érte, sőt, vendégvárónak is kiváló, de akár gasztroajándék is készülhet belőle. És hogy a főzéssel se teljen el fél nap, rendeljen házhoz meleg ebédet az Interfoodtól! Futárunk minden hétköznap elviszi az otthonába vagy a munkahelyére!