Blog

Szűrők

Hokkaido tök – a legédesebb sütőtök

Sütőtök nélkül nincsen ősz, sokan már alig bírják kivárni, hogy elérhető legyen a boltok polcain és a piacokon az édes, sütni való tök. Hazánk éghajlata szerencsére kiváló a sütőtöknek, többféle is megterem a magyar földeken. A hazai fajták mellett azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hokkaido tök, amit a legédesebb sütőtökként tartanak számon a szakértők. Messzi földről érkezett, hisz Japánban őshonos, és az elmúlt évtizedekben azonban az egész világon elterjedt – kisebb mérete, intenzív narancssárga színe és édes, fűszeres íze miatt sokan kedvelik. Az Interfood e heti blogcikke tehát a hokkaido tökről szól, érdemes velünk tartani!

Eredete és jellemzői

A hokkaido tök Japán északi szigetéről, Hokkaidóról kapta a nevét. Az ősi japán konyha egyik fontos alapanyagaként tartják számon, és számos hagyományos japán étel elkészítése során használják. A tök húsának színe a világos narancssárgától a mélynarancsig változhat, húsa rendkívül sűrű és lédús állagú, ezért kiválóan alkalmas a sütésre. Bőre bordó színű, kemény, de sütés során megpuhul, és édeskés ízt kap.

A hokkaido tök előnyei

Az első és legegyszerűbb előnye talán a változatos mérete, a hokkaido tök ugyanis nem nevezhető nagynak, inkább a kisebb kategóriába sorolható. Ez nagyszerű hír azoknak, akik csak egy személyre főznek, hiszen így nem vész kárba a túl nagy méretű zöldség, ami a hagyományos sütőtököket jellemzi. Emellett a tök édes, fűszeres íze miatt számos ételhez felhasználható, kiváló alapanyaga leveseknek, süteményeknek, de egyszerűen megsütve is isteni finom. Gazdag béta-karotinban, vitaminokban és ásványi anyagokban, rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez és a szív egészségének megőrzéséhez.

Remekül eltartható

A hokkaido tök jól tárolható hűvös, száraz helyen, ezért ha gondosan tesszük el, hetek múlva is felhasználható. Ehhez azonban elkerülhetetlen, hogy egészséges termést válasszunk. Akkor jó, ha héja kemény és teljesen sima felületű. Illata már nyersen édeskés, de leginkább sütve jön ki ízének összetettsége. Ha pedig megsütve mégis túl soknak bizonyul, a püré egy jól záródó dobozban napokig eltartható a hűtőben.

Mi készüljön belőle?

A legegyszerűbb természetesen a sült tök, de nagyon finom krémleves is készíthető belőle. Ha pürésítjük, egészséges és vitamindús köretként szervírozhatjuk, kenhetjük szendvicsre, de akár süteményekbe is belekerülhet. Ha pedig valami különlegesre vágyunk – a klasszikus rizottót nagyon jól feldobja, ha egy keveset teszünk bele a tökpüréből.

Ha Ön is megkívánt egy finom sütőtök krémelvest, vagy éppen más ebédre vágyna, de nincs ideje elkészíteni, az étel házhoz rendelés mindenki számára elérhető, egyszerű megoldás. Az Interfoodnál finom ízek, folyamatosan megújuló menü és megfizethető árak várják kedves megrendelőinket, érdemes egy próbát tenni velünk! Válassza a hétköznapi luxust – ebéd házhoz szállítás minden nap!

Ez is érdekelheti

Készüljünk együtt a húsvétra!

A tavasz legfontosabb ünnepe a húsvét, ami az újjászületés és a megújulás ünnepe. A húsvét fontos szerepet játszik Magyarország kulturális és gasztronómiai életében egyaránt, az ünnepi hagyományokat évszázadok óta őrzik és ápolják. Ilyenkor szinte minden család összeül, és beszélget egy jót a gazdagon terített asztal mellett, melyről a sonka, a tojás, a torma és a…