Blog

Szűrők

A menta titkai

A menta az egyik legértékesebb hazai gyógynövényünk. Legyen szó borsmentásról vagy fodormentáról, a hűvös idő beköszöntével állandó társunk a frissítő, nyugtató mentatea. Rengeteg panaszra gyógyírt hozhat, de sokan már csak az íze miatt is gyakran fogyasztják a belőle készült teát. A népi gyógyászatban évezredek óta használják, és a modern kutatások is megerősítik jótékony hatásait. Az Interfood e heti cikkének főszereplője a menta, nézzük meg együtt, mióta van ilyen szoros barátságban vele az emberiség!

Egy kis mitológia

A menta eredetéről számos legenda és mítosz kering, sokszor egymásnak kissé ellentmondóak is. Az egyik legnépszerűbb egy görög mitológiai történet, mely szerint a menta egy nimfa volt, akibe Hádész, az alvilág istene szerelmes lett. Féltékeny felesége, Perszephoné azonban boszorkányfűvé változtatta a nimfát, majd a menta illata Hádész könnyeivel keveredett, így kapta meg jellegzetes aromáját.

És a valóság

A menta nemzetség eredeti előfordulási területe Eurázsia, beleértve Izlandot és Japánt is. Hosszú évezredek alatt az ember segítségével elterjedt a világ számos táján, közben többféle fajtája alakult ki. A mentát már az ókori egyiptomiak is ismerték és használták, a múmiák mellé gyakran tettek mentaleveleket, hogy elűzzék a rossz szagokat, és megóvják a testet a bomlástól. Az ókori görögök és rómaiak a mentát leheletük frissítésére, emésztési problémák ellen és fürdők illatosítására használták. A középkorban a menta a szerzetesek kertjeinek elengedhetetlen növénye volt. Gyógyhatásainak köszönhetően számos betegség kezelésére alkalmazták. A reneszánsz korban a menta a konyhákban és az illatszergyártásban egyaránt népszerűvé vált.

A menta napjainkban

Napjainkban a menta a világ egyik legelterjedtebb és leggyakrabban használt fűszer- és gyógynövénye. Számos étel és ital ízesítésére használják, valamint az aromaterápiában és a kozmetikában is fontos szerepet tölt be. A mentaolaj rengeteg jótékony hatással rendelkezik, például segít enyhíteni a fejfájást, a fáradtságot és az emésztési problémákat.

Milyen típusú mentateát válasszunk?

A leggyakrabban fogyasztott mentafajták a borsmenta és a fodormenta. A borsmenta erőteljesebb ízű és mentolosabb, míg a fodormenta lágyabb és édesebb. Választhatunk friss vagy szárított mentaleveleket, illetve különböző ízesítésű mentateákat is. Forrázhatjuk a leveleket frissen begyűjtve vagy szárítva is, de néhány perc mindkét esetben elegendő ahhoz, hogy a gyógynövény leveléből kioldódjanak az értékes anyagok.

Egy finom csésze tea, és máris jól indul a reggel. És hogy jól is folytatódjon, érdemes az ebédet is időben megrendelni. Az Interfood honlapján elég néhány kattintás, és házhoz megy a finom ebéd az egész család számára!

Ez is érdekelheti

Tiltólistás dolgok a konyhában

Vannak dolgok, szokások az életünkben, melyeken nem gondolkodunk, egyszerűen csak csináljuk, hiszen így láttuk és tanultuk szüleinktől, az ő szüleik is így csinálták, és másoknál is ez a szokás. Eszünkbe sem jut megkérdőjelezni, hogy jól van-e úgy, lehetne-e másképpen. Konyhánk felszerelésekor azonban nem árt tudatosnak lenni, főleg ha éppen új otthonba költözünk, és van lehetőségünk…