A menta titkai
A menta az egyik legértékesebb hazai gyógynövényünk. Legyen szó borsmentásról vagy fodormentáról, a hűvös idő beköszöntével állandó társunk a frissítő, nyugtató mentatea. Rengeteg panaszra gyógyírt hozhat, de sokan már csak az íze miatt is gyakran fogyasztják a belőle készült teát. A népi gyógyászatban évezredek óta használják, és a modern kutatások is megerősítik jótékony hatásait. Az Interfood e heti cikkének főszereplője a menta, nézzük meg együtt, mióta van ilyen szoros barátságban vele az emberiség!
Egy kis mitológia
A menta eredetéről számos legenda és mítosz kering, sokszor egymásnak kissé ellentmondóak is. Az egyik legnépszerűbb egy görög mitológiai történet, mely szerint a menta egy nimfa volt, akibe Hádész, az alvilág istene szerelmes lett. Féltékeny felesége, Perszephoné azonban boszorkányfűvé változtatta a nimfát, majd a menta illata Hádész könnyeivel keveredett, így kapta meg jellegzetes aromáját.
És a valóság
A menta nemzetség eredeti előfordulási területe Eurázsia, beleértve Izlandot és Japánt is. Hosszú évezredek alatt az ember segítségével elterjedt a világ számos táján, közben többféle fajtája alakult ki. A mentát már az ókori egyiptomiak is ismerték és használták, a múmiák mellé gyakran tettek mentaleveleket, hogy elűzzék a rossz szagokat, és megóvják a testet a bomlástól. Az ókori görögök és rómaiak a mentát leheletük frissítésére, emésztési problémák ellen és fürdők illatosítására használták. A középkorban a menta a szerzetesek kertjeinek elengedhetetlen növénye volt. Gyógyhatásainak köszönhetően számos betegség kezelésére alkalmazták. A reneszánsz korban a menta a konyhákban és az illatszergyártásban egyaránt népszerűvé vált.
A menta napjainkban
Napjainkban a menta a világ egyik legelterjedtebb és leggyakrabban használt fűszer- és gyógynövénye. Számos étel és ital ízesítésére használják, valamint az aromaterápiában és a kozmetikában is fontos szerepet tölt be. A mentaolaj rengeteg jótékony hatással rendelkezik, például segít enyhíteni a fejfájást, a fáradtságot és az emésztési problémákat.
Milyen típusú mentateát válasszunk?
A leggyakrabban fogyasztott mentafajták a borsmenta és a fodormenta. A borsmenta erőteljesebb ízű és mentolosabb, míg a fodormenta lágyabb és édesebb. Választhatunk friss vagy szárított mentaleveleket, illetve különböző ízesítésű mentateákat is. Forrázhatjuk a leveleket frissen begyűjtve vagy szárítva is, de néhány perc mindkét esetben elegendő ahhoz, hogy a gyógynövény leveléből kioldódjanak az értékes anyagok.
Egy finom csésze tea, és máris jól indul a reggel. És hogy jól is folytatódjon, érdemes az ebédet is időben megrendelni. Az Interfood honlapján elég néhány kattintás, és házhoz megy a finom ebéd az egész család számára!