Blog

Szűrők

Cékla, a legszebb színű zöldségünk

Az ősz egyik legjobb pillanata, amikor kivesszük a sütőből a gyönyörű, élénk színű, sült zöldségeket: a brokkolit, a sütőtököt, az édesburgonyát, a lilahagymát és a céklát. Nem győzünk betelni az illattal és a látvánnyal. A célka kissé megosztó zöldség, nem csak lila színével tűnik ki a többiek közül, hanem jellegzetes, földes ízével is. Sokan kedvelik, mások csak savanyítva tudják elképzelni, és akadnak olyanok is, akik egyáltalán nem szeretik. De mit érdemes tudni róla? Miért jó, ha meg tudunk vele barátkozni? Erről szól az Interfood e heti cikke!

Csupa hasznos összetevő!

A cékla élénkpiros színét a betacianin nevű pigment adja, amely erős antioxidáns hatással rendelkezik. Ez az anyag semlegesíti a szervezetben képződő szabad gyököket, amelyek károsíthatják a sejteket és hozzájárulhatnak a krónikus betegségek kialakulásához. A céklában található ásványi anyagok ellazítják az ereket, és csökkentik a vérnyomást. Sőt, növelik a vér oxigénszállító képességét is, így a sportolók hosszabb ideig és nagyobb intenzitással képesek edzeni. A cékla rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát azzal, hogy javítja az erek rugalmasságát és megakadályozza a vérlemezkék összetapadását. Emellett gazdag C-vitaminban, amely fontos szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, rosttartalma pedig elősegíti az emésztést, és megakadályozza a székrekedést.

Hogyan fogyasszuk?

A cékla esetében a legnagyobb kérdés mindig az, hogyan is érdemes elkészíteni. A savanyított cékla a magyar konyha egyik alapvető savanyúsága, de itt nem ér vége a dolog, ugyanis sokféleképpen tálalható alapanyagról van szó. Frissen, nyersen lereszelve tehetjük salátákba, szendvicsekbe. Párolva kínálhatjuk köretként, ami húsokhoz és halakhoz nagyon jól illik. Készíthetjük darabosan vagy pürésítve is, ez utóbbi igen dekoratív, nagyon jól mutat a tányéron. Megsüthetjük egészben vagy darabokban, más őszi zöldségekkel vegyesen összesütve nagyon finom, tápláló ételt kaphatunk.

Mihez illik?
A cékla jellegzetes földes íze miatt különösen jól illik a dióhoz, a sajtokhoz, különösképpen a feta sajthoz. A joghurtos öntetek és a balzsamecet kihozza különleges aromáját, de a csicseriborsóból készült hummuszt is nagyon jól kiegészíti. Szép, élénkpiros színével bármilyen ételt megfesthetünk, a gyerekek garantáltan imádni fogják a színes finomságokat.

A cékla tehát egy rendkívül sokoldalú zöldség, amelynek rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Szezámmagos roston pulykamell, almás céklasalátával – ugye milyen jól hangzik? Az Interfood étlapjáról bátran megrendelheti, csak néhány kattintás, és az ebéd már érkezik is! Bízza a jövő heti menüt az Interfoodra, futáraink házhoz szállítják ebédjét!

Ez is érdekelheti

Mézkalauz

Mézkalauz   Nemhiába nevezzük a mézet folyékony aranynak, hiszen ősidők óta jó szolgálatot tesz a méhek által összegyűjtött különleges anyag az embernek. Édesíti ételeinket és italainkat, és számtalan módon gyógyítja az emberi testet. Manapság különféle mézek vannak forgalomban, de kevesen tudják, mi is köztük a különbség. Az Interfood ezen a héten a lekedveltebb mézfajtákat mutatja…