Blog

Szűrők

Márton-napi hagyományok és népszokások

Márton napja minden évben november 11-én van – ezen a napon a természet lassan búcsút int a nyárnak, és felkészül a hosszú, hideg tél érkezésére, miközben az emberek otthonát betölti a kellemes meleg, a libasült és a párolt káposzta illata. Ezen a napon nemcsak az őszt búcsúztatjuk, hanem elővesszük évszázados hagyományainkat is, amelyek a Szent Mártonhoz fűződő történetekhez, jócselekedetekhez és persze a libaevéshez kötődnek. Az Interfood minden évben különleges menüvel emlékezik meg e jeles napról, nincs ez másképp idén sem!

Ki volt Szent Márton?

Szent Márton a 4. században élt római katona volt, akit később püspökké választottak. Legendája szerint egy hideg téli éjszakán találkozott egy didergő koldussal. Nem volt nála más, csak katonai köpenye, így azt kettévágta, és annak egyik felével betakarta a fázó koldust. Még aznap éjjel megjelent előtte Jézus, és így szólt: „Amit a szegénynek tettél, nekem tetted.” Márton ekkor döntött úgy, hogy felhagy világi életével, és Isten szolgálatába áll.

A liba és Szent Márton

A libasült, mint klasszikus Márton-napi étel, hosszú múltra tekint vissza. Az egyik legenda szerint a vadlibák november 11-én indulnak el délre, így a házi libákat is eddig hizlalták. Egy másik eredettörténet szerint a liba zsíros húsa a hideg téli hónapokra való felkészülést szimbolizálta, ami a régi, paraszti világban kulcsfontosságú volt. A harmadik, talán legviccesebb elmélet szerint a libák nagy zajjal tiltakoztak, amikor befogták őket, így a papok azt mondták, hogy a libák „beszélnek”, és Márton életéről mesélnek.

Márton-napi népszokások

A libaevésen túl számos más népszokás is kapcsolódik Márton-naphoz.

Borünnep: Márton-nap a borászok ünnepe is. Ezen a napon szokás megkóstolni az újbort, és köszönetet mondani az őszi termésért.
Márton-napi vásárok: a falvakban és városokban hagyományosan vásárokat szerveznek ezen a napon, ahol kézműves termékeket, ételeket és italokat árulnak.
Felvonulás lámpásokkal: hogy a gyerekek se maradjanak ki a mókából, számukra felvonulást rendeznek, együtt sétálnak körbe a családdal, saját maguk készítette lámpást hordozva kezükben.
Időjóslás: hagyományos Márton-napi szokás a liba csontjából jövendölés, a tél hosszúságát vagy éppen rövidségét jósolják meg előre, attól függően, hogy az elfogyasztott liba csontja világos vagy sötét színű.

A Márton-nap lehetőséget ad arra, hogy megálljunk egy pillanatra a rohanó világban, és elgondolkodjunk az élet fontos dolgain, együtt legyünk szeretteinkkel és egy bőséges ebéd mellett beszélgessünk egy jót. Akinek a libasütés nem erőssége, az Interfoodtól finom libás fogásokat (Libaleves csigatésztával, Ludaskása, Sült libamell, párolt káposzta, tört burgonya, Lúdláb torta) rendelhet házhoz.

Ez is érdekelheti

oregano

Az oregánó

A magyar konyhának vannak bizonyos alapfűszerei, mint a bors, a kömény és az őrölt pirospaprika. Ezeket napi szinten használja minden háziasszony. Aztán vannak olyan fűszerek, melyek nem kerülnek elő minden nap, de azért gyakran alkalmazzuk őket, mint a fahéj, a szerecsendió, a bazsalikom. A polcok hátsó részén pedig ott lapulnak a különlegesebb ízvilágú és aromájú…