Blog

Szűrők
mákos bejgli karácsonyra

A bejgli: egy igazán ünnepi sütemény

A bejgli, az omlós tésztába csomagolt, édes töltelékű sütemény sokak számára a karácsony elengedhetetlen kelléke. Diós és mákos, ha a hagyományoknál szeretnénk maradni, nutellás, kókuszos és gesztenyés, ha valami új ízre vágyunk. De vajon honnan származik a bejglisütés hagyománya, és miért pont ez a sütemény kerül az ünnepi asztalokra? Erről szól az Interfood legújabb cikke!

Rejtélyes eredet

A bejgli pontos eredete a múlt homályába vész. Több elmélet is létezik, de egyiket sem lehet teljes bizonyossággal igazolni. Egyesek szerint a bejgli ősét a 14. századi Sziléziában készítették először, mások örmény eredetről beszélnek. Az biztos, hogy a süteménynek több európai országban is vannak hasonló változatai, így például Oroszországban, Izraelben, Dániában, Ukrajnában és a délszláv országokban is. A bejgli formája eredetileg patkó alakú volt, és német neve, a „beugen” (meghajlít) is erre utal. Magyarországra valószínűleg osztrák közvetítéssel került a 19. században.

A bejgli Magyarországon

Hazánkban a 19. század második felében terjedt el, és kezdetben kizárólag házilag készítették. A korabeli szakácskönyvekben már találunk recepteket a bejglire, és azóta is az egyik legkedveltebb karácsonyi süteményünk. A hagyományos magyar bejgli kétféle töltelékkel készül: mákos és diós. A mákos töltelékhez általában mák, cukor, zsemlemorzsa, mazsola és fűszerek (pl. fahéj, vanília) szükségesek. A diós töltelékhez pedig dió, cukor, zsemlemorzsa és reszelt citromhéj. Az utóbbi években azonban egyre több új ízvariáció is megjelent, például gesztenyés, túrós vagy akár sós változatok is.

A bejgli szimbolikája

A bejglihez számos hiedelem és hagyomány kapcsolódik. A mákos töltelék az ifjú hajadonoknak a gyors házasságot, a családnak pedig bőséget hozhat. A diós töltelék ezzel szemben védelmet nyújt a gonosz erőktől. A bejgli készítése és fogyasztása így nemcsak gasztronómiai élmény, hanem szimbolikus jelentőséggel is bír.

Készítése

A bejgli készítése időigényes folyamat, de az eredmény mindenképpen megéri a befektetett munkát. A tésztát általában élesztővel készítik, majd kinyújtják, megkenik a töltelékkel és feltekerik. A tetejét tojással lekenik, hogy sütés közben szép fényes legyen.

A bejgli az ünnepi asztalon

A bejgli a karácsonyi asztal egyik legfontosabb eleme. Illata és íze az ünnepi hangulat elengedhetetlen része. A családtagok együtt készítik, majd közösen fogyasztják el, így erősíti az összetartozás érzést és a hagyományok ápolását.

A bejgli története ugyan rejtélyes, de az biztos, hogy ez a sütemény mélyen beivódott a magyar kultúrába. Az ünnep elmaradhatatlan kelléke, és generációk óta örökítjük tovább készítésének hagyományát. Ha szívesen megsütné a családnak, de aggódik, hogy mi lesz az ebéddel, az Interfoodtól finom meleg ételt rendelhet házhoz!

Ez is érdekelheti

Petrezselyem, a csodanövény

A petrezselyem hazánkban a legszélesebb körben használt friss fűszernövény, gyakori összetevője a hagyományos magyar recepteknek. Ahogyan az olaszok az oregánót, mi, magyarok a frissen aprított petrezselymet tesszük mindenféle ételbe, legyen szó levesről, főzelékről, tésztáról vagy éppen salátáról. Szeretjük friss, üde ízét, és azt, hogy akár saját kis konyhakertünkben is tudjuk termeszteni, sőt, akár még balkonládában…