Blog

Szűrők
almás túrós rétes szelet

A 19. századi báli szezon és gasztronómiai különlegességei

A 19. században a báli szezon a társadalmi élet csúcspontját jelentette, különösen a farsangi időszakban, amely vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig tartott. Ezek az elegáns események nemcsak a tánc és a zene örömét kínálták, hanem a gasztronómiai élvezetek terén is kiemelkedtek.

A báli szezon társadalmi jelentősége

A bálok kezdetben zártkörű rendezvények voltak, ahol az arisztokrácia és a felsőbb társadalmi osztályok tagjai gyűltek össze. Az idő múlásával azonban a polgárság is egyre inkább részt vett ezeken az eseményeken, így a bálok a városi és vidéki közösségek fontos társadalmi eseményeivé váltak. A falusi közösségek számára ez az egyik leggazdagabb, hagyományokkal, szórakozási szokásokkal teli időszak volt: disznótorok, lakodalmak, evés, ivás, tánc, mulatságok.

Jellegzetes báli ételek és italok

A bálok menüje gondosan összeállított fogásokból állt, amelyek nemcsak ízletesek, hanem látványosak is voltak. Az előételek között hidegtálak szerepeltek, például francia saláták, hideg halak és különböző aszpikos készítmények. A levesek közül a húsos, gombás változatok, valamint a korhelyleves voltak népszerűek. A főételek között megtalálhatóak voltak a malacsült, vad- és halételek, valamint a különböző módon elkészített sertésbordák és vesepecsenyék. A szárnyasokat gyakran gyümölcsökkel vagy alkoholos italokkal készítették el. A menüsort tradicionális farsangi édességek zárták, mint a rétesek, emeletes torták, teasütemények és a farsangi fánk.

Az italok terén az étkezések előtt étvágygerjesztő aperitifeket, keserű likőröket fogyasztottak. A nehéz húsételeket egy pohár borral öblítették le, gyakran választották az aranyhegyi cirfandlit, a pécsi chardonnay-t vagy a villányi burgundit. A pezsgő is elmaradhatatlan kísérője volt a báli menüsornak, különösen a Törley pezsgő vált népszerűvé ebben az időszakban.

Báli fogások az Interfood étlapján

Ha szeretnéd megkóstolni a báli szezon jellegzetes ételeit anélkül, hogy órákat töltenél a konyhában, az Interfood étlapján számos ilyen fogást találsz. Például:

  • Malacsült: A hagyományos báli menük kedvelt fogása. Kóstold meg az erdélyi fatányérost (sertésszelet, natúr máj, debreceni) steak burgonyával az Interfood kínálatából!
  • Rétesek: A farsangi édességek közül a rétesek is szerepelnek az étlapon, az almás-túrós rétes biztosan nem okoz csalódást.

Az Interfood lehetőséget nyújt arra, hogy otthonod kényelmében élvezhesd ezeket a tradicionális ételeket, egyszerűen megrendelve őket az étlapról.

Ez is érdekelheti

malacsült az ünnepi asztalon

Szilveszter és a malacsült hagyománya: mit üzen az új év első étele?

Szilveszter az év végi búcsú és az új év köszöntésének különleges időszaka. Ekkor nemcsak a mulatságok, hanem az ünnepi asztal is kiemelt szerepet kap. Az év utolsó napját és az új év kezdetét számos népi hiedelem és hagyomány övezi, amelyek közül az egyik legismertebb a malacsült fogyasztása. De miért pont malac kerül ilyenkor a tányérra?…