Blog

Szűrők

Saláták télen is – bátran!

Lehet, hogy a salátákat másképpen kellene nevezni. Nagy pályázatot hirdetni a megfelelőbb név megalkotására. Ezekről az ételekről ugyanis a legtöbb magyarnak rossz asszociációi vannak. Mi jut a többségnek eszébe? Jobb esetben a tavaszi tojásos nokedlivel tálalt, zsenge, friss fejes saláta ecettel-cukorral, rosszabb esetben csak valami inkább nyulaknak való rágós, színtelen, szagtalan, kalóriaszegény kupac a tányéron, amelyet csakis kétségbeesett fogyókúrázók vagy megrögzött fitnesz-mániások rágicsálnak…

Pedig egy jó zöldséges-gyümölcsös étel több ennél! Azt mondják, az igazán jó szakács két dologban profi: leves- és salátakészítésben. A salátának lelke van, pontosan a kellő időben kell tányérra kerülnie az ebédnél, az ízeknek már együttműködésre kell lépniük, de az anyag harsogását még őriznie illik az alkatrészeknek. Színes megjelenésével vidámság, dísz és az esztétika képviselője a terített asztalon. Ha ön nem magának készíti, hanem ételfutártól rendeli mindennapi ebédjét, ez a könnyű fogás akkor is képes lesz pár percre felderíteni. A saláta az egészséges étkezés része, az immunerősítés nagykövete, mára megkerülhetetlen eleme a korszerű ebédnek, vacsorának, sőt, a köztes étkezéseknek is! Barátja a betegeknek, diétázóknak, környezetvédőknek…

És még egy jó hír: barátunk nem csupán a tavaszi/nyári étlapokon talál helyet! A szezonális hozzávalókból készített saláta bármely téli ebéd vagy vacsora fő- vagy mellékszereplője lehet! Ebben az idényben is gondolkodhatunk róluk kissé konzervatívan, amennyiben hús mellé, esetleg hússal összekeverve, olykor virslivel rendeljük ebédünk gyanánt: a káposztafélék, a hüvelyesek vagy az egzotikus ananász remek kiegészítője lesz a húsos falatoknak. Kísérletező kedvűek és haladók rendeljenek bátrabban! A cékla-narancs-édeskömény trió például izgalmas ízkavalkád, a kelbimbó – méltatlanul mellőzött zöldség – meglepően kellemes étel. A télen is elérhető zamatos gyümölcsöknek és zöldségeknek (alma, körte, zeller) remekül állnak az erősebb aromájú sajtok: a gorgonzola, a rokfort vagy valamiféle kecskesajt. Kellene bele valami, ami roppan és meglepetéssel tölti el, ha ráharap? Pirított magvak: dió, mandula, tökmag vagy napraforgó!

Az öntet lehet ecetes vagy olajos, majonézes vagy joghurtos stb. Alapja lehet tésztaféle, kiegészítője a mindig sikeres pirítós. Könnyen csomagolható ebédre a család bármely tagjának. Macera nélkül fogyasztható az irodában is, ha ebédet rendelt a munkahelyére, és akár a hét minden napján új formáját próbálhatja ki. Saláta millióféle van – télen is, világuk felfedezetlen mikrokozmosz. Rendelje meg tőlünk nap mint nap ebédjét, és fedezze fel a téli zöldségeket, gyümölcsöket és a belőlük készített ételeinket is!

Tekintse meg saláta kínálatunkat!

Cézár salátáról készült videónkat itt nézheti meg!

Ez is érdekelheti

olajok az asztalon

Zsír vagy olaj?

Nagyanyáink még zsírral főztek. Néhány évtizede azonban az egészségtudatosság jegyében a zsír helyét átvette az olajjal főzés. Mindenki napraforgóolajos flakonra cserélte az évtizedekig használt zsírosbödönöket. De mi a helyzet manapság? Sokan újra visszatérnek a zsírhoz, mások alternatív olajokat használnak, mint az olívaolaj vagy a tökmagolaj, és egyre nagyobb a kókuszzsírt használók tábora is. Vajon melyik…