Blog

Szűrők

Farsangolás egészségesen

Már jó ideje benne járunk az év (evés szempontjából) egyik legkellemesebb részében, a farsangban, de még előttünk áll bő két hét, amikor, remélhetőleg, számos meghívásnak kell eleget tennie, bálban mulatnia, vagy fesztiválon kóstolnia a hurkát, káposztát, fánkot… Vagy már sok a jóból, és kissé elnehezedett a nehéz farsangi lakomáktól? Már ételt is csak a fitness és diétás menüsorokból rendel? Nincs ebben semmi meglepő; jó hír azonban, hogy akkor sem kell lemondania a farsangi örömökről, ha könnyítene a fogásokon, vagy ha eleve előnyben részesíti az egészséges étkezést.

Néhány apró trükk otthon, figyelmes ételrendelés az Interfood étlapjáról, és a kibillent egyensúly máris helyrehozható. Lássuk, milyen praktikákkal éljünk az egészséges farsangolás jegyében! Először is legyen kreatív és bátor! Ma már minden alapanyag lecserélhető egészségtudatosabb rokonára: a fehér lisztet helyettesítheti zabliszttel, magvakból őrölt lisztekkel, hajdinával stb.; a répacukor számtalan édesítővel pótolható; a zsírt, a vajat margarinnal, kókuszzsírral pótolhatja; ha pedig a só mennyiségét csökkenti, élvezheti az ételek természetes ízét.

Éljen a mértékletesség aranyszabályával: főzzön, szedjen, rendeljen kevesebb ételt! Ha mégis nagy az adag, felezze meg egy barátjával vagy kollégájával! Ha a nap során többször eszik kevesebbet, a szervezete jobban képes kordában tartani az étvágyát – a megrendelt étel egy része biztosan elegendő lesz uzsonnára, vacsorára is. Bár a farsangi fogások jellegzetessége, hogy sok forró olajban sülnek ropogósra, miért kellene ragaszkodnia ehhez a technológiához? A fánk remek lesz akkor is, ha a sütőlapon vagy egy muffinsütőben süti, a kolbász sütőzacskóban, sőt római tálban is zamatossá varázsolható!

Korhelyleves? El sem tudja képzelni füstölt kolbász nélkül? Próbálta már füstölt erdei gombával? Mennyei eledel… sok-sok káposztával főzve pedig az emésztést is könnyíti. Hiszi vagy nem, a kocsonya készülhet csirkelábból vagy pulykahúsfélékből is – a vonalai hálásak lesznek ezért a megoldásért. Az ételek sűrítésekor kerülje a rántást, helyette gazdagítsa őket krumplival, habarja kefirrel vagy sűrítse saját anyagából a levest, főzeléket! A párolás pedig még a legkényesebb gyomrúaknak is megfelelő konyhatechnológiai eljárás lehet, ha hús vagy zöldség készül.

Tömény alkohol helyett egészségesebb kiegészítő egy pohár száraz bor, gyerekeknek cukros üdítő helyett a farsangi bálon is megfelelőbb a víz vagy az ízesítetlen tea – éppoly jól fogják érzeni magukat. Ne felejtkezzen meg a gyümölcsökről, salátákról sem! És még egy utolsó, talán kevesebbszer hallott tanács: az elfogyasztott étel lehetőleg ne legyen sem túl meleg, sem túl hideg – amikor az Interfood által önnek készített ebédet melegíti, tartsa szem előtt ezt a szempontot is, hogy mind ízlését, mind egészségét leginkább szolgálhassa a házhoz rendelt étel.

Ez is érdekelheti

thai zöldséges csirke

Thai zöldséges csirke, üvegtészta

E heti blogcikkünkben egy izgalmas és különleges tésztafélét szeretnénk bemutatni, mégpedig az üvegtésztát. Kétség kívül az lenne a legizgalmasabb, ha valóban üvegből készülne, de ennyire még az ázsiaiak sem kreatívak. Az üvegtészta egy hazánkban nem igazán ismert hüvelyes növény terméséből, egészen pontosan az abból kivont keményítőből készül víz hozzáadásával, tojás nélkül. Ez az érdekes növény…