Blog

Szűrők

Édes élet – néhány szó a cukorbetegségről és az inzulinrezisztenciáról

Közhelyszerű, de sajnos igaz megállapítás, hogy a cukorbetegség a modern kor nyugati emberének népbetegsége. Olyan sokszor halljuk ezt a mondatot, hogy mára szinte súlytalanná vált, és legtöbben, ha a túlzott cukor- és szénhidrátfogyasztásról, illetve az ebből adódó szénhidrát-anyagcsere zavarról hallanak, csak legyintenek; sokkal kevesebben veszik komolyan ezt a betegséget, mint kellene. Különösen igaz ez a 2-es típusú diabéteszre, mely elsősorban a helytelen életmód eredményeként alakul ki, és jelenleg egyáltalán nem csak az idősebb korosztályra jellemző betegség, egyre több gyermek is érintett benne.

A cukorbetegség komoly következményekkel járó állapot, Európában és az Egyesült Államokban a vezető halál- és rokkantsági okok egyike. Szív- és érrendszeri betegségek, veseelégtelenség, látásromlás, vakság, a fogíny problémái, az alsó végtagok amputációja stb. írható a számlájára. Úgynevezett 2-es típusa lassan ölő, alattomos betegség, amely sokáig marad észrevétlen, míg 1-es típusának tünetei gyorsabban jelentkeznek. Ez az anyagcserezavar az egész szervezetre hatással van, mindenhol rombol.

A betegséggel szemben azonban jól használható, és minden érintett számára elérhető fegyver áll a rendelkezésünkre: a helyes életmód, azon belül is a megfelelő étrend kialakítása. A már azonosított betegek esetében minden alkalommal orvossal szükséges az étrendről konzultálni, hiszen a kerülendő élelmiszerek listája függ a beteg életkorától, testsúlyától, egyéb betegségeitől, és attól, hogy 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenved-e, illetve hogy állapota mennyire előrehaladott. Az egészséges étrend kiemelten fontos az inzulinrezisztens emberek kezelésében is, a rendszeres testmozgás mellett ez az egyetlen mód, hogy meggyógyuljanak, és később elkerüljék a cukorbetegség kialakulását.

Tévhit azonban, hogy a cukorbetegnek speciális diétát kell tartania! Bár azokat az élelmiszereket, amelyek hirtelen emelik meg a vércukorszintet (répacukor, malátacukor, méz, cukros üdítők, finomított lisztek, kekszek stb.) kerülniük kell, az egészségmegőrző táplálkozás, aktív, testmozgással is tarkított életvitellel együtt, elegendő, hogy a beteg állapota javuljon. A kulcs itt is, ahogyan azt már többször hangoztattuk az Interfood oldalán, a sokféleségben van. Sokféleség az elfogyasztott alapanyagokat és az alkalmazott konyhatechnológiát illetően.

A cukorbetegek szabadon és bátran fogyaszthatnak, lehetőleg minél változatosabban elkészítve és minél színesebb fűszerezéssel, zöldségeket és főzelékeket (bár óvatosnak kell lenniük a sárgarépa, a sütőtök, a kukorica, a zöldborsó, a bab és a szója esetében), zsírszegény tejtermékeket és húsokat. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a zöldségek, gyümölcsök, rostok jótékony szerepét, hiszen lassítják a szénhidrátok és csökkentik a zsírok felszívódását. A megfelelő étrend kialakítása azért is különösen fontos, mert a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők 80%-a egyben túlsúlyos is, ami fokozza a betegség rossz hatásait.

A cukorbeteg vagy az inzulinrezisztens diétájának tehát nem komoly megvonásokról kell szólnia, hanem tudatosan, dietetikussal felépített étkezési rendszerről, minőségi váltásról és a rendszeres testmozgásról. A fentiek természetesen csupán néhány irányadó gondolatot tartalmaznak, és nem pótolják az orvossal történő konzultációt, illetve azt sem, hogy ön minél többet megtudjon a cukorbetegség tüneteiről, okairól, működéséről stb. Abban azonban biztosak vagyunk, hogy az kínálatunkban ön is megtalálja azokat a házhoz rendelhető fogásokat, amelyek beilleszthetőek diétájába.

Ez is érdekelheti

Libaleves csigatésztával

Libaleves csigatésztával

Csigatészta, avagy lúdgége. Elgondolkodtak már rajta, hogy abban az időben, amikor még nem léteztek tésztakészítő nagygépek, vajon hogyan készültek ezek a szép kis formás tésztácskák, amelyek az ünnepi tyúkhúslevesbe kerültek? A tésztagyúrás és készítés egy olyan igazi régi népszokás, amit ma már nagyon kevesen művelnek, pedig a saját kezünkkel sodort száraztészta számos érték megőrzője, főleg…