Szilva és fahéj – a mennyekben köttetett frigy
Ha azt halljuk, Rómeó és Júlia, azonnal az örök, mindent legyőző, tökéletes szerelemre gondolunk. Ha azt, szilva és fahéj, a nagyi konyhája, a gyermekkor számolatlanul magunkba tömött gombócai, a téli esték ünnepváró illatai idéződnek fel elsőként. Színtiszta nosztalgia, ami a múltba repít, megmosolyogtat, és ezernyi emléket elevenít meg. Tökéletes együttállása az ízeknek…
A fahéj ma már magától értődő módon része a konyhai fűszerpolcoknak, de ez nem volt mindig így. Évezredekkel ezelőtt is rendkívül keresett fűszer volt, és nagyon sok érdekesség tarkítja a történelmét. Az ókori hajósok például, hogy magasan tudják tartani a fahéj árát, az terjesztették, hogy csak eldugott, mocsaras helyeken található, ahol rémséges denevérek őrzik ezt a fűszert… A portugálok, franciák és angolok 300 évig háborúztak kereskedelmének monopoljogaiért… A XVIII. században a holland kereskedők hegynyi mennyiségeket égettek el belőle, hogy ne zuhanjon be az ára… De a fahéj szépen lassan a világ minden tájára eljutott és hétköznapivá lett…
És micsoda szerencse! Mert mi lenne velünk a fahéjjal ízesített mézeskalács, a gyümölcsös lepények, rétesek, kompótok és befőttek vagy a forralt bor nélkül? És mit kezdene egymagában a szilva, amely sehol másutt nem érik olyan zamatosra, mint éppen nálunk, és amely semmi mással nem képes olyan csodás összhangba olvadni, mint a fahéjjal…?
A gyümölcslevesek kivételezett szerepéről a magyar konyhában már írtunk az Interfood blogbejegyzései között; nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire különleges sajátossága ez étkezési kultúránknak. De a mennyei fahéjas szilvalevesről még nem esett szó. Nem mondtuk el, hogy ez a fogás már akkor mosolyt csal az arcokra, amikor kinyílik az ételes doboz, mert a fahéj hangulatjavító hatása ebben a pillanatban működni kezd… Nem mondtuk el, hogy az általunk készített levesben a szilvaszemek nem esnek szét bánatosan hullva a vaníliás-tejszínes krémességbe, hanem megőrzik roppanós testüket, hogy a rághatóság élményével egészítsék ki az őket körülölelő selymes leves puhaságát… Nem beszéltünk arról, hogy ebben a fogásban, a két összetevő segítségével ön egészségének csodás támogatójára talál, elsősorban az emésztőszervrendszer épségét illetően. A fahéj emésztéskönnyítő és gyomorerősítő, amellett, hogy elűzi a puffadást és elősegíti a fogyást; a rostban gazdag szilva hasznos ellenszere a székrekedésnek, és tisztítja a májat…
Bár, erről talán nem is beszélni kell, hanem házhoz rendelni és megkóstolni… Szerelmekről beszélni tán nem is lehet…