Blog

Szűrők

A menta titkai

A menta az egyik legértékesebb hazai gyógynövényünk. Legyen szó borsmentásról vagy fodormentáról, a hűvös idő beköszöntével állandó társunk a frissítő, nyugtató mentatea. Rengeteg panaszra gyógyírt hozhat, de sokan már csak az íze miatt is gyakran fogyasztják a belőle készült teát. A népi gyógyászatban évezredek óta használják, és a modern kutatások is megerősítik jótékony hatásait. Az Interfood e heti cikkének főszereplője a menta, nézzük meg együtt, mióta van ilyen szoros barátságban vele az emberiség!

Egy kis mitológia

A menta eredetéről számos legenda és mítosz kering, sokszor egymásnak kissé ellentmondóak is. Az egyik legnépszerűbb egy görög mitológiai történet, mely szerint a menta egy nimfa volt, akibe Hádész, az alvilág istene szerelmes lett. Féltékeny felesége, Perszephoné azonban boszorkányfűvé változtatta a nimfát, majd a menta illata Hádész könnyeivel keveredett, így kapta meg jellegzetes aromáját.

És a valóság

A menta nemzetség eredeti előfordulási területe Eurázsia, beleértve Izlandot és Japánt is. Hosszú évezredek alatt az ember segítségével elterjedt a világ számos táján, közben többféle fajtája alakult ki. A mentát már az ókori egyiptomiak is ismerték és használták, a múmiák mellé gyakran tettek mentaleveleket, hogy elűzzék a rossz szagokat, és megóvják a testet a bomlástól. Az ókori görögök és rómaiak a mentát leheletük frissítésére, emésztési problémák ellen és fürdők illatosítására használták. A középkorban a menta a szerzetesek kertjeinek elengedhetetlen növénye volt. Gyógyhatásainak köszönhetően számos betegség kezelésére alkalmazták. A reneszánsz korban a menta a konyhákban és az illatszergyártásban egyaránt népszerűvé vált.

A menta napjainkban

Napjainkban a menta a világ egyik legelterjedtebb és leggyakrabban használt fűszer- és gyógynövénye. Számos étel és ital ízesítésére használják, valamint az aromaterápiában és a kozmetikában is fontos szerepet tölt be. A mentaolaj rengeteg jótékony hatással rendelkezik, például segít enyhíteni a fejfájást, a fáradtságot és az emésztési problémákat.

Milyen típusú mentateát válasszunk?

A leggyakrabban fogyasztott mentafajták a borsmenta és a fodormenta. A borsmenta erőteljesebb ízű és mentolosabb, míg a fodormenta lágyabb és édesebb. Választhatunk friss vagy szárított mentaleveleket, illetve különböző ízesítésű mentateákat is. Forrázhatjuk a leveleket frissen begyűjtve vagy szárítva is, de néhány perc mindkét esetben elegendő ahhoz, hogy a gyógynövény leveléből kioldódjanak az értékes anyagok.

Egy finom csésze tea, és máris jól indul a reggel. És hogy jól is folytatódjon, érdemes az ebédet is időben megrendelni. Az Interfood honlapján elég néhány kattintás, és házhoz megy a finom ebéd az egész család számára!

Ez is érdekelheti

A tökéletes pörköltszaft titkai

A finom házi pörköltről szinte biztosan mindenkinek vannak kellemes emlékei, ahogyan a nagymama készítette a kis konyhájában, ahogyan anyukánk főzte vasárnaponként, vagy éppen ahogyan mi maguk próbáljuk eltalálni az összetevők tökéletes arányát, hogy garantáltan oda legyen érte mindenki, amikor felszolgáljuk az ebédet. Ezentúl nem kell találgatni és próbálkozni, az Interfood megosztja kedves olvasóival a tökéletes…