A bejgli: egy igazán ünnepi sütemény
A bejgli, az omlós tésztába csomagolt, édes töltelékű sütemény sokak számára a karácsony elengedhetetlen kelléke. Diós és mákos, ha a hagyományoknál szeretnénk maradni, nutellás, kókuszos és gesztenyés, ha valami új ízre vágyunk. De vajon honnan származik a bejglisütés hagyománya, és miért pont ez a sütemény kerül az ünnepi asztalokra? Erről szól az Interfood legújabb cikke!
Rejtélyes eredet
A bejgli pontos eredete a múlt homályába vész. Több elmélet is létezik, de egyiket sem lehet teljes bizonyossággal igazolni. Egyesek szerint a bejgli ősét a 14. századi Sziléziában készítették először, mások örmény eredetről beszélnek. Az biztos, hogy a süteménynek több európai országban is vannak hasonló változatai, így például Oroszországban, Izraelben, Dániában, Ukrajnában és a délszláv országokban is. A bejgli formája eredetileg patkó alakú volt, és német neve, a „beugen” (meghajlít) is erre utal. Magyarországra valószínűleg osztrák közvetítéssel került a 19. században.
Hazánkban a 19. század második felében terjedt el, és kezdetben kizárólag házilag készítették. A korabeli szakácskönyvekben már találunk recepteket a bejglire, és azóta is az egyik legkedveltebb karácsonyi süteményünk. A hagyományos magyar bejgli kétféle töltelékkel készül: mákos és diós. A mákos töltelékhez általában mák, cukor, zsemlemorzsa, mazsola és fűszerek (pl. fahéj, vanília) szükségesek. A diós töltelékhez pedig dió, cukor, zsemlemorzsa és reszelt citromhéj. Az utóbbi években azonban egyre több új ízvariáció is megjelent, például gesztenyés, túrós vagy akár sós változatok is.
A bejgli szimbolikája
A bejglihez számos hiedelem és hagyomány kapcsolódik. A mákos töltelék az ifjú hajadonoknak a gyors házasságot, a családnak pedig bőséget hozhat. A diós töltelék ezzel szemben védelmet nyújt a gonosz erőktől. A bejgli készítése és fogyasztása így nemcsak gasztronómiai élmény, hanem szimbolikus jelentőséggel is bír.
Készítése
A bejgli készítése időigényes folyamat, de az eredmény mindenképpen megéri a befektetett munkát. A tésztát általában élesztővel készítik, majd kinyújtják, megkenik a töltelékkel és feltekerik. A tetejét tojással lekenik, hogy sütés közben szép fényes legyen.
A bejgli az ünnepi asztalon
A bejgli a karácsonyi asztal egyik legfontosabb eleme. Illata és íze az ünnepi hangulat elengedhetetlen része. A családtagok együtt készítik, majd közösen fogyasztják el, így erősíti az összetartozás érzést és a hagyományok ápolását.
A bejgli története ugyan rejtélyes, de az biztos, hogy ez a sütemény mélyen beivódott a magyar kultúrába. Az ünnep elmaradhatatlan kelléke, és generációk óta örökítjük tovább készítésének hagyományát. Ha szívesen megsütné a családnak, de aggódik, hogy mi lesz az ebéddel, az Interfoodtól finom meleg ételt rendelhet házhoz!