Blog

Szűrők

Birsalma vagy birskörte?

Az ősz sokak kedvenc évszaka, amihez nagyban hozzájárulnak a minden érzékszervünkre ható őszi hatások. A gyönyörű élénk színek, a kellemes meleg teák és kávék, a finom szőlő, füge, szilva és naspolya, vagy akár a friss dió mindenkit elvarázsol. A konyhaablakban pihenő birs illata belengi az egész házat, utánozhatatlan és felejthetetlen őszi hangulatot teremtve maga körül. A birs hazánkban is megterem, éghajlatunk kiváló számára, ilyenkor már érdemes ellátogatni érte a piacokra. De vajon a birsalma vagy a birskörte a helyes elnevezés? Esetleg mindkettő? Ennek jár most utána az Interfood, érdemes ismét velünk tartani!

Egyik vagy másik?

Arra a kérdésre, hogy a birsalma vagy a birskörte elnevezés a pontosabb, igen egyszerű a válasz: mindkettő. Sokan úgy gondolják, hogy ez két különféle rendszertani besorolást jelent, két különböző gyümölcsöt, ám ez tévedés. A birsfajták rendszertanilag a Cydonia nemzetségbe tartoznak, ezen belül azonban több változat létezik, amelyek termése eltérő alakú lehet. Egyesek inkább az almára, mások pedig a körtére hasonlítanak, ebből adódik a birsalma és birskörte elnevezések használata. A két legelterjedtebb hazai a fajta a Cydonia oblonga var. maliformis, ez általában alma alakú terméssel rendelkezik, így gyakran birsalmának nevezik, és a Cydonia oblonga var. pyriformis, amit körte alakú termése miatt birskörtének szokták hívni.

Miért nem egyszerű a besorolás?

A fentebbiekből egyenesen következne, hogy egyik fát nevezzük birsalmának, míg a másikat birskörtének, a dolog azonban nem ilyen egyszerű. A birs jellemzője ugyanis, hogy ugyannak a fának különböző éveiben eltérő alakú termése fejlődhet. Az elnevezéshez nagyban hozzájárul a néphagyomány is, ami régiónként eltérő lehet, és leginkább a szokásjog határozza meg. Tehát, amikor birsről beszélünk, nem feltétlenül kell ragaszkodnunk egyetlen névhez, a lényeg, hogy ez egy ízletes és egészséges gyümölcs, amit nevezhetünk akármelyik módon.

Irány a piac!
A birs szezonja megkezdődött, érdemes belőle ilyenkor betárazni, ugyanis jól eltartható gyümölcs, ami lekvárok, kompótok, levesek, sütemények készítéséhez kiváló alapanyag, és persze a birsalmasajt legfontosabb összetevője. Mézzel megcsorgatva, sütőben megsütve nagyon finom és egyszerű desszert készíthető belőle. A birs gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, ezért az őszi immunerősítés egyik fontos pillére lehet.

Egy finom meleg birsleves jól esne az esős őszi napokon? Látogasson el az Interfood weboldalára, étlapunkon finom ízeket és megfizethető árakat talál! Az ebéd házhoz rendelés mindig remek megoldás, érdemes élni a lehetőséggel – futáraink minden hétköznap azért kelnek kora hajnalban, hogy megrendelőink asztalára időben ebéd kerüljön!

Ez is érdekelheti

Éljen a karalábé!

A karalábé az a zöldség, ami szinte minden kiskertben megtalálható Magyarországon, hiszen a hazai klíma- és talajviszonyok kifejezetten kedvezőek számára, de felszedés után legtöbbször csak a húslevesben találkozunk vele. Nem sok karalábés receptje van a magyar konyhának, pedig lehetne, hiszen igen sokoldalúan felhasználható zöldség, és a változatos, egészségtudatos étrendbe nagyon jól beilleszthető. Tele van ásványi…