Blog

Szűrők

Címke: babérlevél

A sonkafőzés igazi nagymamáról leányra, majd unokára szálló tudomány, mert amilyen egyszerűnek tűnik laikusként, annyira sok helyen lehet elvéteni. Sok apró trükk és titok, hogy az eredmény szaftos, ízes, és kellően puha sonka legyen, ne pedig gumi állagú, íztelen vagy éppen túl sós, kiszáradt húsdarab. Mire érdemes odafigyelni? Hogyan fűszerezzük? Mennyi ideig áztassuk? Ennek járt…

A lencsefőzelék az európai kultúrkör legrégebbi ételei közé tartozik, hiszen már az Ószövetségben is említést tesznek róla. Valószínűleg sokan ismerik Ézsau és Jákob, a két egymástól nagyon különböző ikertestvér történetét, akiknek sorsát egy tál lencse változtatta meg. A Biblia szerint a vadászatban jeleskedő, erős testalkatú, szőrős Ézsau egy nap farkaséhesen tért haza, Jákob pedig rávette,…

babgulyas

A paraszti étrend úgy tartotta számon a babételeket, különösen a bab(os)gulyást, mint afféle köztes megoldást: kicsit hétköznapi, kicsit már ünnepi fogásnak számított. Leginkább szombaton került az asztalra – a szokás egyébként még a nyolcvanas évekbeli Magyarországon is megfigyelhető volt. Elterjedt, népszerű növénnyé a bab a XVII. században vált hazánkban, előtte ritkaság volt, és drágán mérték,…

Mivel fizethet?