Blog

Szűrők

Címke: bors

A sonkafőzés igazi nagymamáról leányra, majd unokára szálló tudomány, mert amilyen egyszerűnek tűnik laikusként, annyira sok helyen lehet elvéteni. Sok apró trükk és titok, hogy az eredmény szaftos, ízes, és kellően puha sonka legyen, ne pedig gumi állagú, íztelen vagy éppen túl sós, kiszáradt húsdarab. Mire érdemes odafigyelni? Hogyan fűszerezzük? Mennyi ideig áztassuk? Ennek járt…

Az Interfood blogján már számos fűszer bemutatásra került, többek között a csillagánizs, a fahéj és a szerecsendió. Némelyiket napi szinten használjuk, mégis lehet újat mondani róluk, hiszen a fűszerek eredetéről, gyógyhatásairól, vagy éppen változatos felhasználási módjaikról kevesen tudnak. Ezúttal a szegfűborsot fogjuk közelebbről megvizsgálni, ami nem tartozik szorosan a hagyományos magyar konyha ízeihez, mégis érdemes…

Az, hogy a lencsefőzelék értékes étel, abból is sejthető, hogy a Bibliában Jákob egy tál lencséért veszi meg az elsőszülöttség jogát a bátyjától, Ézsautól… A történet persze kicsit szövevényesebb ennél, de ez semmiben sem kisebbíti azt a tényt, hogy a lencse ősi és rendkívül fontos tápláléka az embernek; nagy kár, hogy mi, magyarok leginkább csak…

Lehet, hogy „politikailag nem korrekt” az ételekről nyilvánosan így szólni, de a tény attól még tény marad: ételeink között bizony kasztok szerinti a megítélés. Mert itt vannak például a kasztrendszer tetején az ünnepi ételek; mindannyian ismerjük őket, kívülről fújjuk, hogy a karácsonyi asztalra a halászlé, a töltött káposzta, a bejgli való, a húsvéti lakoma éke…

Mivel fizethet?