Blog

Szűrők

Címke: ebéd

Az, hogy a lencsefőzelék értékes étel, abból is sejthető, hogy a Bibliában Jákob egy tál lencséért veszi meg az elsőszülöttség jogát a bátyjától, Ézsautól… A történet persze kicsit szövevényesebb ennél, de ez semmiben sem kisebbíti azt a tényt, hogy a lencse ősi és rendkívül fontos tápláléka az embernek; nagy kár, hogy mi, magyarok leginkább csak…

Előkelő nevet visel ez az étel, egy előkelő, gazdag történelemmel rendelkező hely nevét. A gödöllői töltött csirkemell és a gödöllői mézes csók a névadó város hajdani nagyságának emlékét őrzi. Gödöllőt a XIV. században alapították, és bár a török hódoltság alatt szinte teljesen néptelenné vált, később újra benépesült. A XVIII. században Grassalkovich Antal volt erre a…

…néhány szem szaloncukor, egy marék a trendi pillecukorkából, az utánozhatatlan nagyi-féle ünnepi sütemény, az ínycsiklandó illatú, fahéjas-mézes bundába forgatott mandula az utcai árusnál… Halloweeni édességgyűjtés november elején (már nálunk sem ritka), Mikulás-csomag, adventi kalendárium, karácsonyi vásár, közös ünneplés az oviban, iskolában, lakoma hol az egyik unokatestvérnél, hol a másik nagymamánál… Az egészségtudatos szülő a semmihez…

Lehet, hogy „politikailag nem korrekt” az ételekről nyilvánosan így szólni, de a tény attól még tény marad: ételeink között bizony kasztok szerinti a megítélés. Mert itt vannak például a kasztrendszer tetején az ünnepi ételek; mindannyian ismerjük őket, kívülről fújjuk, hogy a karácsonyi asztalra a halászlé, a töltött káposzta, a bejgli való, a húsvéti lakoma éke…

…és a belőle készített tejszínes körtekrémleves. Valóban fejedelmi csemege. Már csupán az íze is elég cégér lenne ennek a mennyei ételnek, de a körte és a belőle készült ételek ezen felül rendkívül egészségesek is! Süsü odavolt érte, Kormos István hőse, Vackor pedig még a nevét is viseli a körte vadon termő ősének. Tudta, hogy mára…

Az őszt sokan nem szeretik. Emlékeztet az elmúlásra, rövidebbek a napok, sok az eső, fúj a szél, kevesebb a spontán mulatság… Ízlés dolga, hiszen közben az ősz teremti meg a behúzódó esték hangulatát, a téli ünnepekre való készülődést, és az ősz teszi igazán megbecsülendővé a melegebb, könnyebb időket is az évben – ahogyan csak a…

A mindennapos, életünket szinte 24 órában átszövő internethasználatnak sok árnyoldala lehet. Szerveznek is ezekről konferenciákat, írnak cikkeket, és vitatkoznak róluk a villamoson. Jól értve és okosan kihasználva azonban a világhálót, könnyedén állíthatjuk fejlődésünk, jobb létünk szolgálatába (és még az ebédünket is házhoz rendelhetjük a segítségével). Ebben nincs semmi újdonság. Magyarországon minden ötödik gyermek túlsúlyos, amin…

Végy egy egész világon népszerű ételt alapként, keress hozzá hazai előzményeket, helyezd egy világra szóló rendezvény fénytörésébe, hintsd meg a vasfüggöny mögötti titokzatosság fűszerével, adj hozzá erős marketinget, és süsd ki: ez a hortobágyi palacsinta alapreceptje. De lássuk csak sorban! Születésekor előételként definiálták, de talán ma kevesen vannak Magyarországon, akik ezt a gazdag és bőséges…

sztrapacska

Eljött az ideje a juhtúrós sztrapacskának! Ha odakint hűvös és barátságtalan az idő, kell valami, ami megvigasztal az íróasztal mögött… Mit szólna egy laktató, gazdag ételhez, amiben a kedvencei találkoznak: galuska, zamatos juhtúró és szalonnapörc. Már rendelheti is a sztrapacskánkat, hogy néhány pillanat alatt elégedettség töltse el, az élet mégsem annyira zord, mint az az…

babgulyas

A paraszti étrend úgy tartotta számon a babételeket, különösen a bab(os)gulyást, mint afféle köztes megoldást: kicsit hétköznapi, kicsit már ünnepi fogásnak számított. Leginkább szombaton került az asztalra – a szokás egyébként még a nyolcvanas évekbeli Magyarországon is megfigyelhető volt. Elterjedt, népszerű növénnyé a bab a XVII. században vált hazánkban, előtte ritkaság volt, és drágán mérték,…

Mivel fizethet?