Blog

Szűrők
együtt a tűz körül

Együtt a tűz körül 2.

Előző cikkünkben már beszéltünk a családi tűzgyújtás előnyeiről, most következzen néhány praktikus tanács a kivitelezéséhez. Nem kell ahhoz Bear Gryllsnek lennünk, hogy neki merjünk fogni, még csak nem is kell lezuhannunk egy lakatlan szigeten. Mint mindennek, ennek is megvan a technikája és az apró fortélyai, amikre oda kell figyelni.

A tűzrakásnál mindig gúla alakot kell építeni, és végig erre kell törekedni. Alulra gyújtós kerül, ami lehet száraz fű, levél, száraz moha, papír, esetleg kifejezetten erre a célra kitalált gyújtós – vagyis olyan anyag, ami azonnal lángra kap. Erre rakjuk az apró, száraz ágacskákat, gúla alakban, de ne akarjunk azonnal méretes farakással kezdeni, mert akkor megfojtjuk a tüzet. Amikor az apró, száraz ágacskák lángra kapnak, kezdhetjük építeni a nagyobb gúlát: sorban helyezhetjük rá az egyre nagyobb ágakat.
Fontos, hogy ne legyünk türelmetlenek a sütögetéssel, egy-két óra biztosan eltelik, mire lesz annyi parázs, amivel már lehet valamit kezdeni. Nem kell aggódni, gyorsan telik az idő a tűz mellett, a gyerekek nagyon élvezik a látványát. Ha színes reklámújság papírokat dobálunk a tűzbe, a festékektől színessé válik a tűz is, amikor elégnek, ez nagy élmény lehet a kicsiknek. Ha úgy ítéljük meg, hogy van elegendő parazsunk, akkor ne tegyük több fát a tűzre, várjuk meg, amíg kialszik, és terítsük szét a parazsat.
Az előző cikkben bemutatott szalonna mellett klasszikus tűzön sült étel a virsli és a grillkolbász. Nagyon sokféle kapható már belőlük, ezeket is be kell irdalni és nyársrúdon megsütni a parázs fölött. Szintén nagyon finom a parázson sült burgonya, utánozhatatlan az íze! A megmosott, de nem hámozott krumplikat csomagoljuk be alufóliába, helyezzük a forró parázsba, és időnként forgassuk át őket. De kipróbálhatjuk a kukoricacsöveket, a fahéjjal megszórt almát, a fűszerezett gombafejeket, a paprikát, esetleg a cukkini szeleteket. Ha pedig szeretnénk kedveskedni a gyerekeknek, húzzunk mályvacukrot a nyársra, megpirulva és megolvadva igazán izgalmas íze lehet, egy darabka kekszre helyezve biztosan tetszeni fog a gyerekeknek.

Az Interfood ételfutár csapata mindenkit arra buzdít, hogy próbálja ki ezt a különleges családi programot, töltsön időt szeretteivel a nyári szabadság alatt vagy hétvégén. Hétköznapokon pedig rendelje tőlünk házhoz ebédjét, így nem kell azon aggódnia, hogy mit főzzön holnap!

Ez is érdekelheti

Időjóslás és egyéb szokások Márton napján

A néphagyomány, a magyar néplélek számos kincset és tudást őriz, melyek ismeretével az emberek könnyebben el tudtak igazodni a nehézségekkel teli világban. Nagyszüleink még tudták, hogy az év adott napjain figyelni kell az időjárást, hogy vannak olyan fennmaradt népi bölcsességek és megfigyelések, melyekből következtetni lehet az előttük álló tavasz csapadékosságára, vagy éppen a tél keménységére….