Blog

Szűrők

Éljen a karalábé!

A karalábé az a zöldség, ami szinte minden kiskertben megtalálható Magyarországon, hiszen a hazai klíma- és talajviszonyok kifejezetten kedvezőek számára, de felszedés után legtöbbször csak a húslevesben találkozunk vele. Nem sok karalábés receptje van a magyar konyhának, pedig lehetne, hiszen igen sokoldalúan felhasználható zöldség, és a változatos, egészségtudatos étrendbe nagyon jól beilleszthető. Tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal, ezért érdemes néhány szót ejtenünk róla. Az Interfood e heti cikkében megmutatjuk, mennyire sokféleképpen készíthető el.

A növény eredete és jellemzői

A karalábé a káposztafélék családjába tartozó, Ázsiából származó növény, melynek bizonyos fajai kifejezetten rövid idő alatt fogyaszthatóvá válnak. Létezik tavaszi és őszi karalábé is, utóbbi kicsit jobban eltartható. A karalábénak vastag, húsos gyökere van, amit zöld, fehér, vagy lilás színű héj borít. Hámozás után a gyökér akár nyersen is fogyasztható, íze enyhén édes, kissé mustáros.

A karalábé tápértéke

A karalábé alacsony kalóriatartalmú és magas rosttartalmú zöldség. C-vitaminban, K-vitaminban, B 6-vitaminban, káliumban, magnéziumban, vasban és foszforban is gazdag. A benne található antioxidánsok segíthetnek megvédeni a sejteket a károsodástól. Aki szereti a nyers zöldségeket, annak érdemes időnként elrágcsálni egy kis darabot belőle, hiszen így minden hasznos tápanyaga bejut a szervezetbe.

A karalábé felhasználása

A karalábé nyersen és főzve is fogyasztható, savanyításra és konzerválásra viszont nem alkalmas. Nyersen salátákba, szendvicsekbe tehetjük, de akár egészséges nasiként is elrágcsálhatjuk. Friss zöldségekkel összeaprítva kiváló vegyes saláta készülhet belőle, amit aztán némi hús, hal, vagy sült zöldség kíséretében fogyaszthatunk. A karalábéleves készülhet más zöldségekkel vegyítve is, de akár finom krémlevesnek is elkészíthetjük. A karalábéfőzelék szintén remek felhasználási mód, ahogyan a töltött karalábé is. Utóbbi esetében némi darált hús, rizs, bulgur vagy kuszkusz kell hozzávalónak, és máris kész a teljes értékű ebéd.

A karalábé tehát nem csak finom, tápláló és sokoldalú zöldség, hanem remek lehetőség arra is, hogy a családot új ízekkel ismertessük meg. Ha a nagy hőségben nincs kedve hosszasan a tűzhely mellett álldolgállni, rendeljen finom meleg ebédet házhoz a családnak az Interfoodtól! Néhány kattintás, és az ebéd már indul is Önhöz futárunk segítségével – étel házhoz szállítás minden nap az Interfoodtól!

Ez is érdekelheti

Amit tilos fagyasztani

Korábbi blogcikkünk arról szólt, hogy milyen sokféle készételt lehet a fagyasztóba tenni, és ez milyen nagy segítség, amikor épp nincs idő főzni, és az ételrendelésről is lecsúsztunk. Ám vannak olyan fogások, amiket nem ajánlatos lefagyasztani, mert kiengedés után állaguk, vagy akár az ízük is megváltozik, és sokat veszítenek élvezeti értékükből. Az Interfood e heti cikke…