Éljen a nyár, éljen a fagyi!
Emlékeznek még arra az időszakra, amikor csak csoki, vanília és eper ízben lehetett fagylaltot kapni? Nem most volt, de talán még sokak emlékezetében él, vele együtt a csodálkozás is, amikor egyszer csak megjelent a dinnye vagy a sztracsatella íz a fagyis pultokban. Mára, mint oly sok minden, ez is átalakult, számtalan ízben lehet már kapni ezt a hűsítő finomságot, amit kicsik és nagyok egyaránt imádnak. Az Interfood fagyis érdekességekkel szeretne most kedveskedni olvasóinak, tartson velünk, kalandozzunk el együtt a hűsítő finomságok világába!
Tej helyett jég
Manapság a fagyi csak akkor nem tej alapú, ha kifejezetten a tejre érzékenyeknek készítik. Minden egyéb esetben a fagyi egy tejes-krémes finomság. Nem volt ez mindig így, az első fagylaltok ugyanis víz, pontosabban jég alapúak voltak.
Amerika, a fagyi és a jégkrém hazája!
A fagylalt ipari gyártása 1851-ben kezdődött az Egyesült Államokban, Bostonban. Amerika azóta is az egyik legnagyobb fagyifogyasztó, ahol a háztartások 90%-ban rendszeresen esznek fagyit vagy jégkrémet. Őket követi Ausztrália, majd Norvégia. Nem csoda hát, hogy az Egyesült Államokban készítik a legtöbb fagylaltot a világon.
Vanília, csoki, eper
Habár ma már nagyon sokféle ízben tudunk fagyit venni, még mindig a vanília a legnépszerűbb, közvetlenül mögötte pedig a csoki és az eper jön a sorban. Van, ami sosem változik, ugyebár. A legnépszerűbb öntet sem kérdés – mindenhol a csokiszirupot szeretik a legjobban.
A fagyitölcsér
Bizony, a kényszer szülte a létrejöttét. 1904-ben, a St. Louis-i világkiállításon egymás mellé kerültek a fagyi- és a gofriárusok. Rengeteg fagyi fogyott, de nem volt kitalálva, hogyan is lehetne elvitelre, kényelmesen kiszolgálni az embereket. A gofriárusok kitalálták, hogy ha vékony gofri tésztát sütnek és megformázzák, abba pont jól bele lehet helyezni a fagyit. A többi már történelem, ahogy mondani szokták.
Bizarr ízek?
Fel a kezekkel, aki evett már furcsa ízű fagyit! Amerikában a legfurább ízű fagyik között szerepel a hot-dogos fagylalt is. Meglehetősen bizarr ötlet, de ami még furcsább, hogy arrafelé sok híve van. De létezik avokádós, fokhagymás, chilis, édesgyökeres, és Stilton sajt ízű is – az emberi leleményesség határtalan.
Nagy Sándor és a mézes hó
Ha lehet hinni a fennmaradt iratoknak és a történészek kutatásainak, akkor Nagy Sándor nagy rajongója volt a jeges finomságoknak. Mézzel és nektárral ízesített havat fogyasztott, amikor csak tehette.
Ön is megéhezett egy finom hideg desszertre, de ötlete sincs, mit kéne előtte ebédelni? Rendelje házhoz ebédjét az Interfoodtól, dőljön hátra, és élvezze a meleget, a nyarat, a szabadságot! Interfood – hogy kényelmesebb legyen az élet!