Blog

Szűrők

Garnélarák

A világ országainak háromnegyede rendelkezik tengerparttal, hazánk azonban a balszerencsés egynegyedbe tartozik, ezért nálunk kevésbé ismertek a tenger különféle gyümölcsei. Közéjük sorolható a garnélarák is, amellyel leginkább csak a mélyhűtött áruk között találkozhatunk, ezért sokan nem is ismerik. Ennek ellenére érdemes vele foglalkozni, hiszen tele van hasznos tápanyagokkal, változatosan elkészíthető és nagyon finom. Az Interfood e heti cikkében a főszerep a garnéláé, tartson velünk, ismerkedjünk meg együtt ezzel a különleges élőlénnyel!

Életmódja, külleme

A garnélarákok kistestű rákfélék, aprócska lábakkal, hosszú csápokkal és izmos farokkal rendelkeznek. Leginkább a sós vizet kedvelik, bár némelyik fajta képes édesvízben is megélni, utóbbiak főként a trópusi és a szubtrópusi területeken találhatóak meg.  A tápláléklánc hasznos elemei, a halak és a bálnák fontos táplálékai. Emberi fogyasztásra kizárólag izmos farkuk alkalmas, ezt tudjuk megvásárolni a boltokban vagy a tengerparti települések halpiacain. Világszerte tenyésztik, becslések szerint mintegy háromezer különböző garnélafajta létezik.

Előkészületek

A garnéla, ha jól van elkészítve, rendkívül finom, de ehhez érdemes néhány fontos szabályt betartani. Az első, hogy a garnéla akkor a legízletesebb, ha külső páncéljával együtt készítjük el, amit csak a hőkezelés után távolítunk el. Ha mélyhűtött árut vásárolunk, erre nincs lehetőség, hiszen ez esetben a garnéla már konyhakész. Amennyiben friss rákot sikerül vásárolnunk, azt 24 órán belül feltétlenül el kell készíteni, mert hamar megromlik.

Az elkészítés

A másik fontos tudnivaló, hogy nem szabad túlhevíteni, mert a végeredmény kemény, rágós rákhús lesz. Tehát az elkészítési folyamat rendkívül gyors, csupán néhány percet vesz igénybe. A garnélarák készülhet főzve, párolva, sütve, de akár grillezve is.

A fűszerezés

A garnéla legfontosabb fűszere a fokhagyma, ez szinte elengedhetetlen. Ezen kívül remekül illenek hozzá a friss zöldfűszerek, mint a kakukkfű vagy a bazsalikom. Nem érdemes nagyon túlfűszerezni, mert a garnéla húsának íze önmagában is ízletes. A legegyszerűbb és egyik legfinomabb megoldás, ha vajon pirítjuk meg egy kevés fokhagymával, sóval és zöldfűszerrel együtt.

A változatos étkezés rendkívül fontos egészségünk megőrzése érdekében, ezért érdemes rá nagy hangsúlyt fektetni. Ha nincs ideje minden nap másféle meleg ételt főzni, bízza a dolgot az Interfoodra! Nálunk gazdag ételkínálat és finom fogások várják megrendelőinket. Interfood – finom meleg ebéd minden napra, elérhető áron!

Ez is érdekelheti

Csömör helyett okos ünnep

Okostelefon van, okosóra van, okos otthon létezik. Csak okos emberből van kevés, ha az ünnepi étkezésekről van szó… Ideje, hogy okos ünnepünk is legyen! Miért kellene annak, hogy karácsonyi vacsora, karácsonyi ünnepek, szilveszter olyan fogalmakkal társulnia, mint túlevés, felszedett kilók, gyomorrontás, kidobott ételek? Lehet erről másképpen is gondolkodni, és még csak különösebb forradalom sem kell…