Gyümölcskenyér
A gyümölcskenyér az ünnepi asztalok kedvelt édessége, de története sokkal régebbre nyúlik vissza, mint azt elsőre gondolnánk. Évezredek óta készítik különféle változatokban, és máig az egyik legfontosabb téli, ünnepi sütemény világszerte. De miért szeretjük ennyire? Hogyhogy nem tud kimenni a gasztro-divatból? Erről szól cikkünk, tartson velünk!
Egy kis történelem
A kutatók szerint a gyümölcskenyér őse az ókori Rómáig vezethető vissza. Akkoriban árpapéppel, gránátalmamaggal, fenyőmaggal, mazsolával készítették a süteményt, és mézzel édesítették. A középkorban aztán szárított gyümölcsök és a méz népszerűsége újabb lendületet adott a gyümölcskenyerek készítésének. Később, a 18. században a cukor ára miatt elérhetetlenné vált a hétköznapi emberek számára, és csak a gazdagok konyháiban sült a finomság. A 19. századtól kezdve aztán újra divatba jött, és azóta is az ünnepi asztalok kedvelt süteménye maradt.
Miért szeretjük a gyümölcskenyeret?
Az aszalt gyümölcsök, a diófélék és a fűszerek gazdag és összetett ízt kölcsönöznek a gyümölcskenyérnek. A sok cukornak és a zsiradéknak köszönhetően a gyümölcskenyér hosszú ideig eláll, így akár hetekig élvezhetjük. Remekül passzol teához, kávéhoz, de önmagában is finom falat, reggelire, uzsonnára, vacsorára is szuper választás. Az illata és íze egyértelműen az ünnepekre emlékeztet, így hozzájárul a karácsonyi hangulat megteremtéséhez.
A gyümölcskenyér fajtái
A gyümölcskenyérnek számos változata létezik, amelyben megelevenednek a különböző országok és régiók hagyományai. Az angol gyümölcskenyér általában sötét színű, sok aszalt gyümölccsel és sok fűszerrel készül. A német stollen kandírozott gyümölcsöket tartalmaz, és porcukorral szórják meg. Az amerikai változatok gyakran tartalmaznak dióféléket és fűszereket, és lehetnek világosak vagy akár teljesen sötét színűek is.
Néhány tipp
A gyümölcskenyér elkészítése időigényes folyamat, de az eredmény mindenképpen megéri a befektetett munkát. A legfontosabb alapanyagok a liszt, a cukor, a tojás, a zsiradék, a tej, a fűszerek és az aszalt gyümölcsök. Számos változata létezik, de a közös pont mindig a sűrű, tömör tészta és a tömény, édes íz. A fahéj, a szerecsendió, a szegfűszeg és a gyömbér adják a gyümölcskenyér jellegzetes ízét. A gyümölcskenyeret mindig alacsony hőfokon, hosszú ideig kell sütni. A porcukorral vagy mázzal bevont sütemény még ünnepibb megjelenést kap, dísze lehet a karácsonyi asztalnak.
A gyümölcskenyér nemcsak ízletes sütemény, de remek ajándék is lehet, a saját magunk sütötte desszert mindig nagy örömet okoz. És hogy a meleg ebéd se maradjon el, az Interfood finom fogásokat kínál minden hétköznapra! Futáraink Budapest egész területére és számos vidéki városba viszik házhoz az ebédet!