Blog

Szűrők

Három veszély, ami a konyhában leselkedik rád

A főzés sokak számára annyira a napi rutin része, hogy bátran nyúlnak késekhez, forró olajhoz, nem is gondolva bele, hogy mennyire veszélyes lehet a velük való foglalatosság. Mások pedig, akiknek nincs gyakorlatuk a főzésben, óvakodnak még a zöldséghámozótól is, hiszen mindenhol veszélyt sejtenek. A konyha nem veszélytelen terep, és bizony nagyon gyakoriak a konyhai sérülések, melyek között vannak enyhébbek és súlyosabbak is. Az Interfood most a leggyakoribb hibákat veszi sorra, bízva abban, hogy senki sem követi el őket.

Kések, vágóeszközök

Túl éles, vagy éppen életlen? Mindkettő veszélyes. A túl éles késsel könnyen megvághatjuk az ujjunkat, de az életlen késekkel sem jobb a helyzet. Ha nem vág jól a kés, nagyobb erővel nyomjuk, és ha véletlen megcsúszik, az ujjunkat is nagyobb erővel éri a vágás. Az összes késes baleset közül azonban a leggyakoribb abból az egyszerű és váratlan helyzetből adódik, amikor a párunk megélezi a kést, de erről nem szól nekünk. Mi pedig a régi jól megszokott erőkifejtéssel kezdünk el vágni, és már csak azt vesszük észre, hogy valami fáj és vérzik. Legyünk mindig óvatosak, ellenőrizzük a késeket, mielőtt vágni szeretnénk velük.

Forró gőz

Fedő alatt fövő étel, alufóliával letakart forró tepsi, átforrósodott pirított rizs, amit vízzel öntünk fel – mind-mind veszélyesek. A forró gőz, bár gyorsan elillan, nagyon meg tudja égetni az embert, ha nem elég óvatos. Gyorsan száll fel, és ha túl nagy mennyiségű, nincs időnk elrántani a kezünket. Ezért érdemes a rizst kis adagokban felönteni, az alufóliát csak egy kis részen megbontani, a fedőt pedig leemelni, majd csak utána hajolni közel az ételhez.

Az edények füle

Bizony, bizony, ez is a klasszikus konyhai balesetek egyike. A fazék füle váratlanul forró lehet, és máris kész a fájdalmas sérülés. A fazék egyik fele nem meleg, ezért azt szabad kézzel megfogjuk, és azt feltétezzük, hogy a másik sem az. De ha éppen nagyobb intenzitással érte a hő, akkor bizony teljesen más hőmérsékletű lehet, és nagyon fájdalmas égési sérülést tud okozni. Mindig használjunk konyharuhát vagy fogókesztyűt, mielőtt áthelyezünk egy forrásban lévő étellel teli fazekat.

 

Ha mostanra kellően megijedt, vagy csak túl sok a tennivaló, és a főzésre nehezen talál időt, ne aggódja túl a dolgot, az Interfoodtól házhoz rendelheti a legfinomabb fogásokat. Gazdag kínálatukból könnyedén választhat az egész család, így mindenki elégedetten fog távozni az ebédlőasztaltól!

Ez is érdekelheti

Így készíts otthon sós citromot

Akik olvasták előző blogcikkünket, azok számára már nem ismeretlen a sós citrom fogalma. Akik még nem, azoknak röviden összefoglaljuk: a savanyított citrom esetében a citromot sós lében tartósítják, az eredmény pedig intenzív citrusos íz, melyet leginkább fűszerként lehet alkalmazni. Ahogyan azt korábban ígértük, e heti cikkünkben receptet is mutatunk ehhez a különlegességhez. Tartson az Interfooddal,…