Hogyan lesz tökéletes a húsleves?
A húsleves az az étel, amely végigkíséri a legtöbb magyar ember életét. Gyerekkorunk egyik kedvenc levese, a családi összejövetelek fontos pillére és persze az ünnepek elengedhetetlen étele számos kedves elméket idéz. A recept a nagymamákról az édesanyákon át a lányokra száll. Ahány ház, annyi recept, ahány leves, annyi íz, de vajon mitől lesz igazán finom? Hogyan készítsük, hogy ne legyen zavaros? Tippek és trükkök a tökéletes húsleveshez, erről szól az Interfood e heti cikke.
Csont és hús
Ez a két összetevő elég magától értetődő, mégis érdemes róluk néhány szót ejteni. Tehát húsleves nincs hús és csont nélkül, utóbbi mindenféleképpen kell bele, hiszen ez adja a húsleves lelkét. Lehet sok csont kevés hússal, lehet marha, sertés vagy szárnyas, készülhet tisztán csak az egyikből, de vegyesen is.
A zöldségek
A következő fontos összetevők a zöldségek. Ami elengedhetetlen, az a vöröshagyma, a sárgarépa, a gyökér és a zeller. Nélkülük nem is érdemes belefogni a dologba, minden további utánuk következik. Hogy ezeken felül milyen zöldségek kerülnek még bele, az függ a családi recepttől, de akár az otthon meglapuló maradék zöldségektől is. Karalábé, brokkoli, karfiol, fokhagyma, paprika, gomba, szárzeller, paradicsom, káposztalevél, spárga – mindegyik más-más ízt kölcsönöz a levesnek.
A fűszerek
A só és a bors nélkülözhetetlen, de mi a helyzet a többiekkel? A fűszerezés szintén szokás kérdése, hiszen rengeteg különböző fűszer áll rendelkezésünkre. A babérlevéltől a szerecsendión át a gyömbérig, szinte minden kerülhet bele, de tudni kell, hogy ezek teljesen eltérő ízt adnak levesünknek. Túl sokat nem érdemes vegyíteni, mert elnyomják a leves természetes ízét.
Habozzunk vagy sem?
Erről megoszlanak a vélemények, noha egy igen fontos kérdése a húsleves készítésének. Nagyanyáink még szűrőkanállal leszedték a habot, így az eredmény nem lett zavaros. Az kétségtelen, hogy így a leves tisztább lesz, egyesek szerint azonban ezzel az értékes ízanyagokat is eltávolítjuk. A nem habozók tábora azt vallja, hogy hagyni kell leülepedni, csak ezután szűrni, és a fazék alján maradt levestől kell megválni.
Fontos a hőmérséklet!
A másik hasznos tudnivaló, hogy a húslevest mindig hideg vízben tesszük fel főni, és utána is csak lassú tűzön főzzük tovább. Nem szabad erősen forrnia, csak kis lángra téve szépen gyöngyöznie. Természetesen így hosszú ideig fő a leves, egész délelőtt készül, de az eredmény szép tiszta, gazdag ízvilágú étel lesz.
Mostanra megkívánt egy finom húslevest, de épp időhiányban szenved? Rendelje házhoz az Interfoodtól, a húslevesek megrendelőink mindenkori kedvencei. Tegyen egy próbát velünk, az ebéd házhoz rendeléssel megkönnyítheti a dolgos mindennapokat!