Blog

Szűrők
borsoleves

Kikeletidéző színvarázs: tavaszi zöldborsóleves

Simai Kristóf piarista szerzetes volt a XVIII. század végén, a Felvidéken. Szerkesztett egy szakácskönyvet, a „jó falatokhoz szokott szájnak tetszésére”. A mű kéziratban maradt egészen 2011-ig, akkor látott először nyomdafestéket. Pedig hihetetlenül izgalmas mű, mindenki számára, akit érdekel a gasztronómia, szeret főzni, vagy egyszerűen csak érdekli, mi kerül(het) a tányérjára. Szóval, az 1790-es évek végén járunk…

A borsólevest illetően Simai az alábbi recepteket adja meg: Közönséges borsóleves, Borsóleves, Ugyanaz más módon, Borsóleves böjtre, Ugyanaz más módon, Cukorborsóleves… Ha ma az interneten böngészünk, akkor azt látni, hogy a borsóleves készülhet rántással vagy habarással, csipetkével, nokedlivel, vajgaluskával vagy túrógombóccal, csirkeaprólékkal vagy malachússal, fűszere lehet a petrezselyem, a tárkony, a menta , a zsálya, a koriander, kerülhet bele a klasszikus gyökérzöldségeken kívül karalábé, alma, körte vagy krumpli… Régebben a héjával együtt főzték meg, és ma is jó ötlet úgy készíteni, hogy nem egyszerűen vízzel öntjük fel a zöldségeket, hanem azzal a lével, amelyben előzőleg a borsóhéj megfőtt – már ha nincsen éppen a konyhán alaplé…

A borsóleves olyan tehát, mint a jó öreg kaméleon: szinte a dinoszauruszok idejébe nyúlik az eredete, és ezernyi színben képes megjelenni. A választóvonal borsóleves és borsóleves között pedig már régen nem a piros leves vagy fehér leves fronton húzódik… Az Interfood tavaszi borsóleves például a pirosak táborát erősíti. És a csipetkésekét. Klasszikus kombináció. A borsóleves minőségét ugyanis, bár kétségtelenül árnyalhatja, nem a hozzáadott fűszerek fajtasága vagy az elkészítés milyensége határozza meg. Ennek a levesnek a lelke a borsó. A legízletesebb akkor lesz, ha friss, zsenge, tavaszi termésből készül, de hála a modern fagyasztási technológiáknak, akkor sem foghatunk vele mellé, ha a hűtőből kapunk elő egy levesre valót, így aztán egész évben képes felidézni a tavaszt! És a nagyit. Hiszen a borsóleves receptje és ízei legalább annyira család-specifikusak, mint a lecsóéi.

Az általunk az ön asztalára szállított leves először a gyönyörű színeivel csábít, aztán az ízével. Bármelyik hétköznapon is kívánja meg, rendelje akár csak magának vagy a családjának egy zsúfolt napon, a sikerben biztos lehet. Sem gyerek, sem felnőtt nem fog rá nemet mondani. A zöld finomságot már a bronzkor óta termesztik a Kárpát-medencében, és a belőle főzött leves még sosem okozott csalódást. Fejlődik, alakul, színesedik, de marad.

Ez is érdekelheti

A mézédes sárgadinnye

A nyár nem telhet el jól behűtött dinnye nélkül, a kérdés már csak az, hogy vajon a görögdinnyét imádók tábora népesebb vagy a sárgadinnye rajongóké? A két gyümölcs íze teljesen más, ha nem lenne nevük részben azonos, rá sem lehetne jönni, hogy rokonok. Az Interfood e heti cikkében a sárgadinnye a főszereplő, melyből választhatunk citromsárga,…