Blog

Szűrők

Kompót – ízek a múltból

Az ősz ragyogó színeivel, izgalmas ízeivel és kellemes illatával sok nosztalgiázós pillanatot ígér minden évben, nincs ez idén sem másképp. A nagyi finom gyümölcskompótjára sokan emlékezhetnek jó szívvel vissza – egyszerű, de nagyszerű étel volt a régi, szűkös időkben. Jól illett bármilyen húsétel mellé, de egy tésztát is remekül kiegészített, máskor pedig éppen csak egy szelet pirítós került mellé a tányérra, és az éppen úgy volt jó. Régen jórészt a szegénység és a praktikum miatt főztek kompótot, de mára ehhez az egyszerű ételhez való viszonyunk is átalakult – fűszerezzük, teszünk bele mindenféle jót, és persze nosztalgiázunk közben. A kompót reneszánszát éli, mutatjuk, miből érdemes elkészíteni!

A nagy klasszikusok

Alma: az almakompót talán a legismertebb és legkedveltebb kompótfajta, készülhet bármilyen fajta almából, akár vegyesen is kerülhet bele többféle. A gyümölcs kellemesen savanykás íze remekül passzol a fahéj és a szegfűszeg aromájához.

Körte: a körtekompót édesebb és lágyabb ízű, mint az almakompót, és ízét legjobban a vanília egészíti ki. Ha olcsóbb, kissé megnyomódott, netán kukacos körtét kapunk, remek kompótot készíthetünk belőle.

Birs: a birs jellegzetes illatával és zamatával igazi őszi csemege. Hosszabb főzést igényel, ezért érdemes apróbb kockákra vágni és fahéjjal fűszerezni a legfinomabb végeredményért.

Szilva: a szilva szép színes, lédús, finom édes gyümölcsünk, és az egyik legjobb kompót alapanyag. Néhány szem szegfűbors elegendő ahhoz, hogy rendkívül finom kompót készüljön belőle.

Vegyes gyümölcsök: a meggy, a cseresznye, az őszibarack, az egres, az áfonya mind-mind kiválóan alkalmas a kompótkészítésre, akár fagyasztott formában is felhasználhatjuk őket. Ha vegyes gyümölcsökből készítjük, leginkább csak egy kis édesítést igényelnek, nem kell őket külön fűszerezni, hiszen a bogyós gyümölcsök intenzív íze önmagukban is elegendő.

Mihez illik?

Egy finom gyümölcsös frissítő szinte bármihez passzol, de a burgonyás ételeknek, a halaknak, a húsoknak vagy a grillezett zöldségeknek szinte kötelező kiegészítője. Egy jó tésztás étel némi kompóttal felszolgálva teljes értékű ebédet alkot, de akár egy finom házi hamburgert is fel lehet dobni egy kis gyümölcsös kísérővel. Ha pedig az édes vonalra eveznénk át, akkor a reggeli kása, a tejberizs még finomabb lesz, amint rákanalazunk egy kevés főtt gyümölcsöt.

A gyümölcsökben található értékes anyagokra egész évben szüksége van az emberi szervezetnek, ezért érdemes minden lehetőséget megragadni arra, hogy ellássuk vele testünket. Ugyanez a helyzet a meleg ebéddel is, nem szabad félvállról venni a dolgot. Ha épp nincs lehetőség otthon főzni, az ebéd házhoz rendelés remek megoldás – ebben segít az Interfood! Naponta 60 különböző fogásból válogathat étlapunkon, futáraink pedig minden hétköznap házhoz szállítják a finom ebédet!

Ez is érdekelheti

Bogyós gyümölcsök

Bogyós gyümölcsök I.

Ha nyár, akkor a friss zöldségeké és lédús gyümölcsöké a főszerep. A dinnyék, a barackok és a bogyósok érésének ideje ez, amelyek még a legfullasztóbb kánikulában is jólesnek az embernek, ezért a meleg hónapok során a legnagyobb segítőink. Az Interfood ezen a héten a bogyós gyümölcsök széles palettáját veszi górcső alá. Tartson velünk, tudjon meg…