Blog

Szűrők

Krumplis érdekességek

 

Az Interfood blogján már olvashattak a különféle rizsfajtákról, a tésztákról, számos zöldségről és gyümölcsről, de még a gyógynövényekről és a vadhúsokról is. Van azonban egy alapélelmiszerünk, amiről még nem esett szó, ez pedig nem más, mint a burgonya, vagy köznapi nevén a krumpli. Minden háztartásban megtalálható, a magyar étkezési kultúrában az egyik leggyakoribb élelmiszer, amit sokoldalú elkészítésének és alacsony árának köszönhet. Éljen a krumpli, lássuk, tudunk-e újat mondani róla!

 

  • A krumpli 80%-a víz.
  • Volt idő, amikor Európában azért nem fogyasztottak burgonyát, mert a keresztény vallás hirdetői szerint a Biblia nem említi. Így csak jóval később kerülhetett be az elfogadott és veszélyesnek nem minősülé élelmiszerek közé.
  • Kína termeli a világon a legtöbb burgonyát.
  • A krumpli nem csak finom, de a legkörnyezetkímélőbb növények közé tartozik. Termesztése nem terheli meg annyira a környezetet, mert nem igényel olyan sok műtrágyát, mint más zöldségek.
  • A burgonya a negyedik legtöbbet fogyasztott élelmiszer, csak a rizs, a kukorica és a búza előzi meg.
  • A krumpli az évszázadok során számos nemesítésen ment keresztül, mára közel száz fajt tartanak számon.
  • A burgonyából nem csak finom ételek, de még alkoholos ital is készül, ilyen a vodka is.
  • Volt a történelem során olyan időszak, amikor a krumpli olyan értékes volt, mint az arany.
  • A krumplit a legjobb száraz és hűvös helyen tárolni, mint a kamra vagy a pince polca.
  • A már kicsírázott krumplit is meg lehet enni. A ráncos és összezsugorodottot krumplit viszont nem ajánlatos elfogyasztani. Sem tápanyag tartalma, sem élvezeti értéke nem éri el a kívánt szintet.
  • A krumpli levele és szára mérgező. Ha valaki mégis megeszi őket, lázra, hányásra, hasfájásra számíthat, a tünetek a fogyasztást követő 10 óra elteltével várhatóak.
  • Nem érdemes hosszú időn keresztül vízben áztatni a krumplit, a legjobb, ha közvetlenül elkészítés előtt mossuk csak meg.
  • A burgonya igazi túlélő élelmiszer, ha tejjel vagy vajjal párosítva esszük, szinte bármennyi ideig el lehet élni rajta.
  • A burgonyának még a virágát is imádták egykoron. Miután Marie Antoinette francia királyné egyszer burgonyavirág csokrot kapott és viselt a nép előtt, igazi divattá vált szálasvirágként való alkalmazása.
  • Létezik lila színű krumpli is. Franciaországból származik, termesztése a 19. században kezdődött, és vitelotte noire a neve.

 

Fogadjunk, hogy az Ön kedvenc ételei között is szerepel valamilyen burgonyás fogás. Nincs ezzel egyedül, az Interfood legkeresettebb ételei között is számos krumplival készült fogás szerepel. Keresse fel étlapunkat, és válassza ki saját kedvenceit!

Ez is érdekelheti

Morzsányi vacak. Néhány szó a császármorzsáról

A császármorzsáról írni egyenlő azzal, hogy valaki bátran darázsfészekbe nyúl, harcok kereszttüzében találja magát, avagy veszélyesen él… Ez az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből ránk hagyományozódott fogás ugyanis közeli rokonságot mutat a lecsóval, a halászlével, a töltött paprikával, amennyiben ezekről is mindenkinek határozott és megfellebbezhetetlen véleménye van, és a legtöbbek zsebében (illetve szakácskönyvében) autentikus recept lapul a…