Blog

Szűrők

Márton-napi népszokások az asztal körül

A megemlékezés Tours-i Szent Mártonról és az ő libáiról hagyományos magyar ünnepünk, mely minden évben ugyanarra a napra esik, november 11-re. Ilyenkor a családé és az evésé a főszerep, a sült liba és a finom lilakáposzta nem maradhat el az asztalról. De sok mást is szokás ezen a napon csinálni, ezért az Interfood most sorra veszi a hagyományos Márton-napi népszokásokat. Tartson velünk, elevenítsük fel őket egytől-egyig.

 

Tours-i Szent Márton és az ő lúdjai

Tours-i Szent Mártonnak köszönhetjük ezt a jeles napot. Márton lelkes papként sok tévelygő lelket megtérített, nagyon sokan szerették, ezért egy idő után püspökké akarták választani. Csakhogy Márton nem vágyott ilyen elismerésre, ő továbbra is csak egy egyszerű pap szeretett volna maradni, ezért azt találta ki, hogy elbújik egy libaólba a hívők elől. Ez azonban nem volt túl sikeres próbálkozás, a libák ugyanis nagyon hangosan gágognak, ha valaki megzavarja őket. Így történt ez szegény Mártonnal is, akit menten megtaláltak, és püspökké avattak. Legalábbis így tartja a néphagyomány.

 

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”

Ezt pedig senki sem merte kockáztatni. Manapság is vannak, akik éheznek, ám szerencsére jóval kevesebbeket fenyeget az éhhalál, mint évszázadokkal ezelőtt, a hagyomány elterjedésekor tehát jóval nagyobb súlya volt ennek a szállóigévé vált mondásnak. A Márton-napi lakoma nemcsak azért különleges, mert ilyenkor összegyűlik a nagyobb család, hanem azért is, mert ez a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti utolsó lehetőség a terülj, terülj asztalkámra. Ezért ilyenkor bálokat, vásárokat és a nagy evésnek hódoló összejöveteleket szerveztek. Ettek és ittak azért, hogy felkészüljenek a böjtre, de azért is, hogy a jövő év jó termést hozzon.

 

Csak semmi munka!

Márton napján tilos takarítani, mosni és teregetni, mert a házimunka a jószág pusztulását okozhatja. Ezt pedig senki sem merte kockáztatni azokban az időkben, amikor az egész család megélhetése függött az állatoktól. Ráadásul a háziasszonyokra is ráfért egy kis pihenés az egész éves kemény munka után.

 

Márton pohara

A nagy lakoma mellé illik valami finomat is inni, leginkább bort. Lehetett ez valami finom, jó minőségű bor, de lehetett az újbor is, az őszi szőlőtermésből készült bor elsője. Az újbort ilyenkor kóstolták meg, és aztán minél többet ittak belőle, annál több egészséget töltöttek magukba a jövő évre nézve.

 

Az értékes püspökfalat

Gondolta volna, hogy a püspökfalat elnevezésnek köze van Márton libájához? Bizony van, a Márton-napi libasült legértékesebb részének a hátsó felét tartották, melyet szokás volt elküldeni a helyi szentatyának. Ilyenkor divat volt az ajándékozás, főként élelmet osztottak a rászorulóknak.

 

Ha Ön is rajong a libahúsért, és semmi esetre sem szeretné kockáztatni a jövő évi jó termést, ünnepeljen együtt az Interfoodal! Válasszon Márton-napi fogásaink közül, garantáltan nem fog bennük csalódni! Keresse weboldalunkon jeles napi ételeinket, mi pedig házhoz szállítjuk őket.

 

Ez is érdekelheti

kínai ételek

Kína étkezési kultúrája

Európai ember számára nem igen létezik egzotikusabb vidék, mint Kína, ahol egy teljesen más kultúra szokásaival találjuk szembe magunkat, és ahol óvatosnak kell lenni, amikor ételt rendelünk magunknak egy helyi étteremben, hiszen könnyedén érthetnek minket megrázó meglepetések. Az Interfood ezen a héten Kína izgalmas világába kalauzolja kedves olvasóit, tartson velünk, ismerjük meg együtt ennek a…