Blog

Szűrők

Melyik gyümölcsből fogyasztjuk a legtöbbet?

A gyümölcsök rendkívül népszerűek az egész világon, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek: ízletesek, azonnal fogyaszthatóak, tele vannak rostokkal és vitaminokkal, ráadásul nagy a nedvességtartalmuk, így egyszerre olthatjuk vele szomjunkat és éhségünket is. Számtalan felhasználási módja ismert a gyümölcsöknek, készíthetünk belőlük smoothie-t, szörbetet, jégkrémet, süteményeket, leveseket és főételeket, de akár különleges fogások ehető díszítőelemei is lehetnek. De vajon melyik a legnépszerűbb gyümölcs? Melyikből fogy a legtöbb világszerte? Erre a kérdésre keressük a választ az Interfood legújabb blogcikkjében!

2019-es adatok szerint az alábbi gyümölcsökből fogyasztja a legtöbbet az emberiség:

  1. Paradicsom

Rögtön egy megosztó gyümölcs az első helyen, hiszen sokak szerint a paradicsom nem is gyümölcs, hanem zöldség. Egy korábbi cikkünkben már kiveséztük a kérdést, ezért most nem soroljuk fel újra az érveket és az ellenérveket. Egy biztos: évente több mint 180 millió tonna paradicsomot esznek meg az emberek világszerte, amivel toronymagasan vezeti a listát.

  1. Banán

A banán még a többi gyümölcs közül is kiemelkedik azzal, hogy „gyárilag” be van csomagolva, így nem kell megmosni, csak simán meghámozzuk, emellett rendkívül laktató, van benne C-vitamin, és még a depresszió ellen is hatásos. Nem véletlen, hogy évente 115 millió tonnát fogyasztunk el belőle.

  1. Görögdinnye

Forró, nyári napokon nem sok frissítőbb eledel létezik egy hideg görögdinnyénél. Az ókori Egyiptomban olyan nagy becsben tartották, hogy a fáraók sírjába is elhelyeztek egy-egy darabot belőle, nehogy megszomjazzanak a túlvilágra vezető úton. Manapság már ritkábban szokták holttestek mellé temetni a görögdinnyét, de azért évi 100 millió tonna így is elfogy ebből a nagyrészt vízből álló gyümölcsből.

  1. Alma

Napi egy alma az orvost távol tartja, szól a mondás, és tény, hogy a rendszeres almafogyasztás jótékony hatással van az egészségre. Az alma másik nagy előnye, hogy viszonylag sok fajtája elérhető, ezért mindenki megtalálhatja azt az ízűt és állagút, amelyik a legjobban ízlik neki. Az emberiség almafogyasztása meghaladja az évi 85 millió tonnát.

  1. Narancs

A narancs egyetlen hátránya, hogy az első négy helyezetthez képest viszonylag körülményes megpucolni, ám sokan nem is gerezdenként szokták fogyasztani, hanem reggeli ital formájában, és szerencsére léteznek már olyan szerkezetek, amelyek a pucolást is magukra vállalják. Zamatos, lédús, édes és rengeteg benne a C-vitamin, kell ennél több? Évi 75 millió tonna narancs könnyedén lecsúszik az emberek torkán.

A magyar módi

Hazánkban is ugyanebből az öt gyümölcsből fogy a legtöbb egy évben, de nálunk az alma vezet (9,8 kg/év/fő), a második helyen a citrusfélék vannak (narancs és citrom), utánuk következik a banán, a paradicsom és a görögdinnye.

Ez is érdekelheti

Interfood-A parmezán nyomában

A parmezán nyomában

Kis hazánkban, ahogy egyre könnyebben be lehet szerezni bármilyen ételt, úgy nő a különleges külföldi ételek iránti kereslet, így a parmezán sajt iránti igény is, mely számos olasz tészta és leves alapvető hozzávalója. Aki vásárolt már életében parmezánt, az tudja, hogy bizony elég borsos az ára. De vajon miért ilyen drága? Ennek az izgalmas kérdésnek…