Blog

Szűrők

Mi kerüljön a farsangi asztalra?

Röviden szólva: minden és bármi, ami szem-szájnak ingere! Mert ennek a szezonnak legfőbb bölcsessége: „Inkább a has fakaggyon, mintsem az étel megmaraggyon!” Farsang idején, vízkereszttől hamvazószerdáig hagyományosan szinte minden az ételekről, az eszem-iszomról, a végtelen mulatságokról szól. Ha a kulináris élvezetek felől közelítünk a farsang böjtöt megelőző heteihez, a hagyományok és szokások végtelen bőségébe botlunk.

Pedig, hogy valójában mit is ettek farsang idején elődeink, voltak-e csak ilyenkor készített, speciális ételek, nemigen tudjuk, ismereteink erre nézvést hiányosak. Annyi azonban bizonyos, hogy sokat és sokfélét ettek, mert ezzel igyekeztek biztosítani a következő év bőségét, meg azt, hogy kövérre hízzanak a disznók, illetve ekkor gyűjtöttek erőt a közeledő nagyböjthöz is. A húslevesbe hosszú laskát főztek, hogy nagyra nőjön a kender, a fánknak mágikus erőt tulajdonítottak, a Szerémségben például azért ették, hogy ne vigye el a szél a háztetőt…

Apropó fánk… Almafánk, szalagos fánk, túrófánk, hússal töltött krumplifánk, marca, herőce, pampuska vagy kubikosfánk, párnacsücske fánk, tarkedli… Valamennyinek helye van a farsangi terített asztalnál. Kérdezze anyukáját, nagymamáját, hogyan kell készíteni, ha pedig nincs ideje a fánksütésre, rendelje meg az Interfoodtól, nehogy ínséget kelljen szenvednie a következő évben! A farsangi ételeknek még a maradékát is óriási becsben tartották: megszárították, majd, miután porrá őrölték, a beteg állatokat gyógyították vele…

Ha a magyar farsangi hagyományok jegyében szeretne étkezni hamvazószerdáig, rendeljen tőlünk húsos ételeket, melyek az ország minden táján a bőséget képviselték régen, és képviselik ma is! Válasszon káposztából készített, vagy kolbásszal kombinált fogásokat, mi pedig házhoz szállítjuk önnek! Tipikusan farsangi étel a töpörtyű – de jó is szombati reggeliként… És szintén nagy kedvenc ilyenkor a kocsonya, mely minden család konyhájában kicsit másképpen fő… A rétes említésére pedig már fut is össze a szánkban a nyál – barackos-túrós változata az Interfood séfjeitől az ön hétköznapjait is ünnepi hangulattal festheti át…

A XVI. századtól szokás volt a farsangi mulatságokon, hogy a szalmabábukkal megjelenített, böjti étkeket képviselő Cibere és a húsételeket szimbolizáló Konc összecsapását eljátszották. A szabály értelmében mindig Cibere győzedelmeskedett, hiszen az idő a farsangon is túlhaladt, következett a böjt negyven napja… De addig, élvezze a nehezebb ételeket, aztán jöhetnek majd a savanyú (cibere) levesek, ahogyan a naptárban is előbb van a torkos/zabáló/kövér/tobzó csütörtök, mint a húshagyó/madzaghagyó kedd…

Ez is érdekelheti

zöldfűszerek

Zöldfűszer kalauz (2. rész)

Zöldfűszerekről már esett szó az Interfood háza táján, előző havi cikkünkből megtudhatta, milyen ételekbe érdemes petrezselymet tenni, hogyan kell használni a bazsalikomot és a rozmaringot, mihez illik a legjobban az oregánó fűszeres íze, és miért érdemes kakukkfüvet tartani otthon. Most következzen a folytatás, jöjjenek a többiek! Kapor A kapor olyannyira fontos fűszere a magyar konyhának,…