Mire jó a kelbimbó?
Kelbimbó vagy bimbós kel. Ki ismeri, ki szereti? És ki az, aki nem igazán tudja, mit is kezdjen vele? Ha Ön is rendszeresen nézegeti a boltok polcain, de mindig fél hazavinni, mert ötlete sincs, hogyan készítse el, hogyan kerülheti el a kesernyés ízt, ami gyakran kíséri a kis zöld gumócskákat, akkor tartson ezen a héten is az Interfooddal, és tanuljon ma is valami újat. Porondon a bimbós kel, nézzük, mihez kezdhetünk vele!
Mini káposzta – hogyan terem?
Gondolkodtak már azon, hogyan teremnek azok az apró kis gumók, amelyek teljesen úgy néznek ki elsőre, mint egy mini káposzta? A hasonlóság nem véletlen, hiszen a kelbimbó a káposztafélék családjába tartozó növény, rokona a fejeskáposztának. Két éven át élő növény, ami az első évben hozza magas, oszlopszerű szárán a kis hajtásokat, melyek leszedve fogyasztásra alkalmasak. Termesztése nem túl bonyolult, hiszen nem mondható igényes növénynek, szereti a vizet, de tűri a szárazságot is, kedveli a napfényt.
Miért érdemes fogyasztani?
A bimbós kel tartalmaz számos vitamint, mint az A-, B1-, B2- és C-vitamin, karotint, szénhidrátot, fehérjét, rostanyagot,valamint ásványi sókat. Egyik legnagyobb előnye, hogy mivel nem kifejezetten elterjedt alapanyag, nagyszerűen fel lehet vele dobni a már unalmassá vált repertoárunkat.
Mi készülhet belőle?
- Csőben sült kelbimbó – A kelbimbó íze nagyon jól harmonizál a baconnel és a sajttal. Éppen ezért a legegyszerűbb, ha a lepirított baconra tesszük a kis zöld bogyókat, majd sajttal megszórva összesütjük az egészet a sütőben. Gyors, egyszerű, és finom fogás készíthető így.
- Rakott kelbimbó – Ahogyan a rakott kelkáposzta és a rakott karfiol szinte minden magyar ember kedvence, hiszen tartalmaznak húst, rizst és zöldséget, úgy lesz a család új kedvence a rakott kelbimbó is. Elkészítése ugyanúgy történik, mint a többi rakott ételnek. Vízben megfőzzük a kis bogyókat, és máris mehet a tepsibe a többi hozzávalóval együtt.
- Köret – Ha csak néhány percünk és egy maréknyi bimbós kelünk van, ne gondolkodjunk túl sokat, öntsünk egy kis olívaolajat egy tepsibe, szórjuk bele a kelt, sózzuk, borsozzuk meg, és hintsük meg egy kis chilipehellyel. Már mehet is a sütőbe, ahol rövid idő alatt elkészül az egészséges köretünk.
- Kelbimbópüré – A legjobb kísérője a frissen sült húsoknak egy kis főtt burgonya és ez a püré, fejedelmi fogás készíthető belőle. A kelt megfőzzük sós vízben, pürésítjük, majd egy kis tejszínnel összeforraljuk. Ennyi az egész, sült húsokkal együtt tálalva igazi lakomában lesz részünk.
- Levesbe – A kelbimbó bármilyen levesbe beletehető, hiszen gazdagítja az ízét. Húslevesbe, tavaszi zöldséglevesbe, krémlevesekbe egyaránt remekül illik. Kísérletezzünk vele bátran, nem fogjuk megbánni.
Ha Ön is unja már a megszokott ételeit, és szeretne új ízeket kipróbálni, a bimbós kel mellett nagyszerű megoldás az Interfood ételfutár segítségül hívása. Nálunk izgalmas ízeket talál megfizethető áron. Válassza az ebéd házhoz szállítást, a megfizethető kényelmet.