Muszaka, a Balkán kedvence
Görögország nem véletlenül az egyik legnépszerűbb utazási célpont, szinte mindenkinek a bakancslistáján szerepel csodálatos tengerpartjával. És ha már görögök, akkor szót kell ejteni a jellegzetes görög konyháról, aminek egyik jellegzetes étele a muszaka. Ez a görög specialitás olyan, mint az olaszoknak a carbonara spagetti – sokan sokféleképpen készítik, de azért mégiscsak az eredeti az igazi. Ezen a héten az Interfood a muszaka nyomába ered, feltett szándékunk kideríteni, mitől ennyire finom!
Mi is tulajdonképpen a muszaka?
Lehetne egy jófajta süteménynek is a neve, vagy valami izgalmasan fűszerezett húsé, de ez nem más, mint egy gazdag rakott étel. A rakott ételeknek szinte minden kultúrában nagy szerepük van, hiszen laktatóak és nagyon kiadósak, ezért sokszor pénztárcakímélőek is. És persze nagyon finomak, hiszen mégiscsak ez a legfontosabb egy étel esetében.
Eredete
A Földközi-tenger vidékéről eredeztetik ezt a padlizsános-húsos rakott ételt. Ami rendszerint kerül bele, az padlizsán, darált hús és paradicsom. Ezek az alapok, aztán ahogyan az lenni szokott, ahány ház, annyiféle elkészítési mód. A hús eredendően marha vagy bárány, de a muszaka elkészíthető sertésből is. A húst ledarálják, és gazdagon fűszerezve megdinsztelik. Az eredeti görög változatban nincsen krumpli, csupán a hús, a paradicsom és a padlizsán, amit besamel mártással rétegeznek és öntenek nyakon. Az idők során azonban maguk a görögök is engedtek a saját szabályaikból, és mára már feléjük is kerülhet bele krumpli, gomba vagy akár cukkini is.
Hogy kerülnek a képbe a németek?
Ha tipikusan görög étel, akkor hogyan lehetséges, hogy sokan mégis a német konyhából eredeztetik ezt az ételt? A hunyó Nikolaos Tselementes, aki bár görög volt, de Bécsben tanult, és híres séf vált belőle. Ő jegyezte le a besameles receptet, és végül ez terjedt el szerte a világban.
A szabály az szabály
A sokféle elkészítési mód megengedett a muszaka esetében, hiszen több változatban létezik, akár vegetáriánus muszakával is találkozhatunk. Ami viszont megtörhetetlen szabály, az a rétegek sorrendje. Alulra kerülnek a pirított padlizsán szeletek, rá a darált, párolt és erősen fűszerezett marhahús (vöröshagymával, fokhagymával, paradicsommal, fahéjjal, szegfűborssal és fekete borssal) majd a tetejére egy jókora adag eredeti besamel mártás. A legtetejére illik tenni egy kis zsemlemorzsát, ami finom ropogósra sül a sütőben.
Ha Ön is szívesen megkóstolná ezt a különleges ételt, ne habozzon sokat, rendelje meg az Interfoodtól és mi házhoz visszük Önnek! Válasszon mellé egy finom levest és kedvenc desszertjét, így teljes értékű ebédben lehet része.