Retekkavalkád
Ön is hiányolja már étrendjéből a friss, tavaszi ízeket, a friss újhagymát, a zöldsalátát, a ropogós sárgarépát és a tavaszi retket? Bizony sokunknak feladja a leckét a tavasz első hónapjaira a kellően egészséges, változatos és vitamindús táplálkozás, mert nehéz ilyenkor jó minőségű magyar zöldséghez jutni. Az Interfood ezen a héten a retket veszi górcső alá, ami a szárzellerhez hasonlóan rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és akár nyersen, nassolnivalóként is fogyasztható. Járjunk együtt utána, hogy melyik retket miért érdemes választani!
A nagy leleplezés
Meglepő módon retekből is számtalan fajta létezik, nem csak az a néhány, amivel a szupermarketek polcain egész évben találkozhatunk. Minden évszaknak megvan a maga retekfajtája, jól tudják ezt a termesztők, így képesek egész évben ellátni a vásárlókat friss retekkel. Elsőre azt hihetnénk, hogy ami kicsi és piros, az ugyanaz a fajta, de ez tévedés, hiszen minden évszaknak van több kicsi, piros retekfajtája.
Hónapos retek
A hónapos retket elsősorban frissen fogyasztjuk, meghámozni nem szükséges. Íze friss és üde, könnyű megemészteni, ugyanis kevesebb a rost- és illóolaj tartalma, mint a többi társának. Éppen ezért érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják, de azt érdemes tudni, hogy minden retek kissé megterheli a gyomrot, ezért rendszeres fogyasztása azoknak ajánlott, akik nem küzdenek semmilyen gyomorbántalommal. Tálalhatjuk párolva is, gazdagon fűszerezve, hirtelen lesütve – így szervírozza köretként például az indiai konyha.
Vajretek
A vajretket Marco Polónak köszönheti Európa, ugyanis ő hozta magával Kínából. Íze enyhén csípős, de húsa jóval lágyabb többi társáénál. A vajretek gumója nagyobb, mint a hónapos reteké, héját le kell hámozni, mert igen vastag. A vajretek nagyon magas C-vitamin tartalommal bír, ami segít immunrendszerünknek védekezni a megbetegedések ellen. Leginkább szendvicsek mellé ajánlott, nyersen, de salátákba is kiváló alapanyag lehet.
Jégcsapretek
A jégcsapterek igazi téli kelet-ázsiai retekfajta. Íze enyhe, nem túl csípős, ezért a gyerekek is szokták szeretni, nyers formában is. A jégcsapretket hámozva kell fogyasztani, rendkívül jól beilleszthető a diétás étrendbe, mert nagyon alacsony a kalóriatartalma. Segíti az emésztést a benne található enzimeknek és kén tartalmú vegyületeknek köszönhetően. Eredeti termővidékén, Ázsiában népszerű nem csak nyersen, de pácolva, fermentálva, sőt, még süteménybe sütve is.
Fekete retek
A fekete retek téli retek, íze erőteljesen csípős, húsa keményebb, tömörebb. A héját le kell hámozni, mert igen kemény és vastag. A fekete retekből készült szirupot a népi gyógyászat köhögéscsillapítónak, hurutoldónak tartja. A retekszirup elkészítéséhez a retket félbe vágjuk, egy kis mélyedést vájunk a közepébe, és mézet csorgatunk bele. Néhány órát állnia kell, addig a méz és a retek leve elkeveredik a mélyedésben. Ezt a szirupot kell fogyasztani, hogy csillapodjon a köhögés.
Ha Ön is szeretne egészségesen étkezni, a retek mellett az Interfood ételfutár is jó választás, hiszen nálunk széles választékot, friss és egészséges alapanyagokat, valamint garantáltan finom ízeket talál. Keresse weboldalunkat bizalommal, és válassza az ebéd házhoz szállítást!