Blog

Szűrők

Saláták télen is – bátran!

Lehet, hogy a salátákat másképpen kellene nevezni. Nagy pályázatot hirdetni a megfelelőbb név megalkotására. Ezekről az ételekről ugyanis a legtöbb magyarnak rossz asszociációi vannak. Mi jut a többségnek eszébe? Jobb esetben a tavaszi tojásos nokedlivel tálalt, zsenge, friss fejes saláta ecettel-cukorral, rosszabb esetben csak valami inkább nyulaknak való rágós, színtelen, szagtalan, kalóriaszegény kupac a tányéron, amelyet csakis kétségbeesett fogyókúrázók vagy megrögzött fitnesz-mániások rágicsálnak…

Pedig egy jó zöldséges-gyümölcsös étel több ennél! Azt mondják, az igazán jó szakács két dologban profi: leves- és salátakészítésben. A salátának lelke van, pontosan a kellő időben kell tányérra kerülnie az ebédnél, az ízeknek már együttműködésre kell lépniük, de az anyag harsogását még őriznie illik az alkatrészeknek. Színes megjelenésével vidámság, dísz és az esztétika képviselője a terített asztalon. Ha ön nem magának készíti, hanem ételfutártól rendeli mindennapi ebédjét, ez a könnyű fogás akkor is képes lesz pár percre felderíteni. A saláta az egészséges étkezés része, az immunerősítés nagykövete, mára megkerülhetetlen eleme a korszerű ebédnek, vacsorának, sőt, a köztes étkezéseknek is! Barátja a betegeknek, diétázóknak, környezetvédőknek…

És még egy jó hír: barátunk nem csupán a tavaszi/nyári étlapokon talál helyet! A szezonális hozzávalókból készített saláta bármely téli ebéd vagy vacsora fő- vagy mellékszereplője lehet! Ebben az idényben is gondolkodhatunk róluk kissé konzervatívan, amennyiben hús mellé, esetleg hússal összekeverve, olykor virslivel rendeljük ebédünk gyanánt: a káposztafélék, a hüvelyesek vagy az egzotikus ananász remek kiegészítője lesz a húsos falatoknak. Kísérletező kedvűek és haladók rendeljenek bátrabban! A cékla-narancs-édeskömény trió például izgalmas ízkavalkád, a kelbimbó – méltatlanul mellőzött zöldség – meglepően kellemes étel. A télen is elérhető zamatos gyümölcsöknek és zöldségeknek (alma, körte, zeller) remekül állnak az erősebb aromájú sajtok: a gorgonzola, a rokfort vagy valamiféle kecskesajt. Kellene bele valami, ami roppan és meglepetéssel tölti el, ha ráharap? Pirított magvak: dió, mandula, tökmag vagy napraforgó!

Az öntet lehet ecetes vagy olajos, majonézes vagy joghurtos stb. Alapja lehet tésztaféle, kiegészítője a mindig sikeres pirítós. Könnyen csomagolható ebédre a család bármely tagjának. Macera nélkül fogyasztható az irodában is, ha ebédet rendelt a munkahelyére, és akár a hét minden napján új formáját próbálhatja ki. Saláta millióféle van – télen is, világuk felfedezetlen mikrokozmosz. Rendelje meg tőlünk nap mint nap ebédjét, és fedezze fel a téli zöldségeket, gyümölcsöket és a belőlük készített ételeinket is!

Tekintse meg saláta kínálatunkat!

Cézár salátáról készült videónkat itt nézheti meg!

Ez is érdekelheti

A profiterol

Mit köszönhetünk az olaszoknak? Felsorolni is nehéz lenne, ezért ebben a cikkben csak az édességekkel foglalkozunk, és itt is akadnak csodás olasz találmányok, ugyanis a tiramisu, a panna cotta és a profiterol is mind tőlük származik. A profiterol a 19. században született és Itáliából terjedt el világszerte, különlegessége a speciális égetett tészta és az alkoholos…