Só az kell, de melyiket válasszuk?
A só olyan alapvető élelmiszerünk, amelyet mindenki használ, só nélkül elképzelhetetlen a főzés, szinte minden étel íztelen és ehetetlen nélküle. Az emberi szervezetnek szüksége van sóra, tehát kijelenthetjük: só nélkül nincs élet. De amennyire alapvető konyhai hozzávaló, annyira keveset tudunk róla. Az Interfood e heti cikkéből kiderül, mi a különbség az egyes sófajták között.
Egy kis történelem
A só, azaz a nátrium-klorid rendkívül fontos élelmiszer az emberek számára, hiszen egyszerre ízesít és tartósít, ráadásul szervezetünk számára elengedhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz. A sót vagy bányásszák, vagy a tengervízből nyerik ki. A bányászott só a kősó, melyet ősidők óta használnak az ételek ízesítésére. A tengervízből lepárlással kinyert só a tengeri só, mely többféle ásványi anyagot tartalmaz. Már az ősemberek is felfedezték a só fontosságát, és volt olyan történelmi kor, amikor királyi monopólium volt. A nagy háborúk idején a sóhiány volt az egyik legjelentősebb probléma, nem véletlen, hogy egy sok verzióban létező népmesében is felbukkan, amikor a harmadik leány azt feleli apja kérdésére, hogy úgy szereti, mint az emberek a sót.
Jódozott só
Ez a fehér színű, apró szemű só kősóból és csomósodást gátló anyagokból áll, kibányászás után feldolgozzák, majd jódot adnak hozzá, ami az emberi szervezet számára szükséges vegyület. Ha nincs a szervezetünkben megfelelő mennyiségű jód, az komoly egészségügyi problémákhoz vezet.
Tengeri só
A tengeri sót sokan egészségesebbnek tartják, mert többféle ásványi anyagot tartalmaz, többek között magnéziumot, ként és vasat. Fontos tudni azonban, hogy csak a finomítatlan tengeri sóról mondható ez el, a finomított változatnak jóval alacsonyabb az ásványianyag-tartalma.
Himalája só
A Himalája só egyedisége, hogy színe nem fehér, a rózsaszínűtől egészen a sötét barnáig változatos árnyalatokban kapható. A Himalája só magas vas-oxid- és kéntartalma miatt színe különleges, és íze is eltérő, kissé emlékeztet a tojás ízére.
Fekete só
A kifejezetten fekete színű sókat aktív szén hozzáadásával készítik, amitől különleges, kissé füstös ízt kap a só. A hawaii só például egyike a híres fekete sóknak.
Vörös, zöld, sárga, virágos
Egyes boltokban találkozhatunk igazi különlegességekkel is, mint a vörös agyaggal kevert vörös só, a sárga só, melyeket citrusokkal színeznek, vagy a matcha teával és algákkal színezett zöld só. De keverik a sót virágszirmokkal, sőt, füstölt só is létezik. Ezeknek a sófajtáknak egyedi aromája van, érdemes őket kipróbálni, ha egyszer lehetőségünk nyílik rá.
Ön is szereti a megszokottól eltérő ízeket? Szívesen enne valami finom új ételt, de nincs kedve főzni? Az Interfood mindig rendelkezésére áll. Rendje meg ebédjét néhány kattintással tőlünk, mi pedig házhoz szállítjuk ebédjét!